Hyppää sisältöön

Aku Louhimies vastaa Ylelle: Psykologi mukaan tuotantotiimiin – ei mainitse Tuntematonta sotilasta tai sen näyttelijöitä

Näyttelijät Paula Vesala ja Marketta Tikkanen liittyivät tukemaan Louhimiestä arvostelleita naisia, koska heillä on Tuntemattoman kuvauksista vastaavia kokemuksia.

Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Yle tavoitti ohjaaja Aku Louhimiehen kommentoimaan hänen työtapojaan koskevan julkisen keskustelun uusinta käännettä.

Tuntematon sotilas -elokuvan naispääosissa esiintyneet Paula Vesala ja Marketta Tikkanen lähettivät maanantaina yhteisen tiedotteen, jossa he kertovat kokeneensa vastaavia asioita, kuin mitä Louhimiehen ohjaamistavoista käydyssä keskustelussa on nostettu esiin.

Louhimies kertoi Ylelle haluavansa kommentoida asiaa kirjallisesti, "jotta sävyt ja sanat menevät oikein". Vastauksessaan ohjaaja ei mainitse sanallakaan Tuntematonta sotilasta tai sen näyttelijöitä.

Louhimies: Psykologi voi ennaltaehkäistä konflikteja

Aku Louhimies sanoo Ylelle lähettämässään vastineessa haluavansa ennen kaikkea olla mukana luomassa avointa keskustelua elokuva-alan käytännöistä.

– Olen myös valmis kaikkiin keskusteluihin ja kohtaamisiin kasvokkain. Haluan ohjaajana oppia uutta ja minulle on ensisijaisen tärkeää pystyä luomaan työryhmälle turvallinen ilmapiiri, Louhimies kirjoittaa.

Louhimies kertoo, että on päättänyt jatkossa ottaa tuotantotiimiin mukaan psykologin, joka voi myös kuvauksissa olla osaltaan varmistamassa hyvää ja sujuvaa yhteistyötä.

– Psykologi voi myös auttaa tuoreeltaan tarttumaan huonoihin kokemuksiin tai ennaltaehkäistä turhia konflikteja. Myös ohjaajan rooliin tuo turvallisuutta se, että ihmiset uskaltavat sanoa heti oman näkemyksensä.

Louhimies sanoo, että ei ole missään vaiheessa halunnut kiistää näyttelijöiden muistikuvia tai kaikkia häneen Ylen artikkelissa kohdistuneita väitteitä.

Louhimies toistaa vastineessa väitteensä, että Ylen aikaisemmin julkaistussa jutussa olisi ollut useita asiavirheitä, jotka voidaan hänen mukaansa todentaa lähteistä.

– Se, että olen halunnut oikaista asiavirheitä tai kertoa oman näkemykseni, ei millään muotoa pyyhi pois anteeksipyyntöäni niille, jotka ovat kokeneet kärsineensä.

Louhimiehen syytökset asiavirheistä Yle on jo aikaisemmin torjunut.

– Olen edelleen sitä mieltä, että keskustelu on hyväksi ja laadukas journalismi on yksi sen takeista, Louhimies päättää vastineensa.

Päätoimittaja Ylellä: Louhimies-jutussa ei ole asiavirheitä

Louhimiehen tapaus nousi esiin viikonloppuna uudelleen, kun Ilta-Sanomat julkaisi Louhimiehen haastattelun (siirryt toiseen palveluun). Haastattelussa Louhimies väitti, että Ylen jutussa oli useita virheitä.

Yle julkaisi sunnuntaina vastineen, jossa Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen vastaa, etteivät Aku Louhimiehen väitteet faktavirheistä pidä paikkaansa.

Sunnuntai-iltana Matleena Kuusniemi, Pihla Viitala, Pamela Tola, Jessica Grabowsky, Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco julkaisivat tiedotteen, jossa he vakuuttavat seisovansa lausuntojensa ja muistikuviensa takana.

Tuotantoyhtiö pui yhä Tuntemattoman työoloja

Tuntemattoman sotilaan tuottaneen Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Rotko vahvisti aiemmin maanantaina Ylelle, että Paula Vesala puhuu tiedotteessaan totta: luottamuksellisia keskusteluja on käyty.

Asian yksityiseen luonteeseen vedoten Rotko ei ottanut erikseen kantaa Marketta Tikkasen osuuteen. Rotko painotti, että elokuvan tuotantotiimille tehdyssä hyvinvointikyselyssä ei ole noussut esiin mitään laitonta tai vakavaa.

Lue lisää: