1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Facebook

Onko Facebook sekaantunut eurooppalaisiin vaaleihin? – näistä kysymyksistä Euroopan parlamentti hiillostaa tänään Mark Zuckerbergia

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg esiintyy illalla EU-parlamentin avoimessa kuulemisessa.

Facebook
Mark Zuckerberg

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergilla pitää kiirettä. Viime kuussa hän joutui selittämään yhtiönsä toimintaa Yhdysvaltain kongressille.

Tänään tiistaina Facebookin perustaja avaa yhtiönsä liiketoiminnan saloja EU-parlamentille Brysselissä pidettävässä kuulemisessa. Alun perin tapaaminen oli määrä pitää tiedotusvälineiltä suljettuna, mutta Zuckerberg suostui julkiseen kuulemiseen keskusteltuaan asiasta Euroopan parlamentin puhemiehen Antonio Tajanin kanssa.

Keskiviikkona Zuckerberg tapaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin suljettujen ovien takana.

Zuckerbergilla riittää tapaamisia lainsäätäjien kanssa, sillä hänen yhtiönsä on viime aikoina joutunut ankaran arvostelun kohteeksi.

Reilun kahden miljardin käyttäjän somejättiläisen on syytetty vaikuttaneen niin brexit-äänestykseen kuin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Facebookissa levinneen vihapuheen väitetään edistäneen myös rohingya-muslimien surmaamista Myanmarissa.

Yhdysvaltojen senaatin hiillostuksessa paljastui, ettei yhtiön toimitusjohtaja tiedä, mitä kaikkea hänen luotsaamansa suuryhtiön sisällä tapahtuu. Suurempi paljastus huhtikuisessa kuulemisessa oli kuitenkin se, miten huonosti monet yhdysvaltalaiset poliitikot olivat perillä Facebookin liiketoimintamallista ja ylipäätään sosiaalisesta mediasta.

Mitä paljastuu tänään Brysselissä?

Yle listasi neljä asiaa, joista europarlamentaarikot todennäköisesti tenttaavat Zuckerbergia.

1. Miten Facebook on toiminut Euroopassa?

Facebookin viimeaikaisten ongelmien ytimessä on tietovuoto Cambridge Analytica -analytiikkayhtiölle. Noin 2,7 miljoonan eurooppalaisen Facebook-käyttäjän tiedot päätyivät yhtiölle ilman heidän suostumustaan. Niiden epäillään vaikuttaneen brexit-äänestykseen.

Cambridge Analytican kehittämää sovellusta käytettiin aluksi persoonallisuustesteissä, joissa käyttäjiltä kysyttiin suostumus tietojen käyttöön.

Tämän jälkeen sovellus alkoi kuitenkin kerätä ilman lupaa tietoja käyttäjien Facebook-kavereista, vaikka se on Facebookin sääntöjen mukaan kiellettyä.

Cambridge Analytica laati keräämiensä tietojen avulla uuden ohjelman. Se alkoi lähettää Facebookin käyttäjille kohdistettua mainontaa.

2. Onko kerätyillä tiedoilla vaikutettu brexit-äänestykseen?

Tämä kysymys kaivertaa etenkin brittejä. Lukuisista pyynnöistä huolimatta Zuckerberg ei ole suostunut tulemaan Britannian parlamentin eteen selittämään yhtiönsä toimintaa.

Myös Manner-Euroopan puolella halutaan tietää, onko Facebook vaikuttanut Britannian päätökseen erota EU:sta.

Kysymys vaaleihin vaikuttamisesta tiedonkeruulla ja kohdistetulla mainonnalla on noussut polttavaksi kysymykseksi myös Euroopassa. Viime vuosina etenkin Venäjän väitetty verkkovaikuttaminen on lisännyt huolta vaalikampanjoiden läpinäkyvyydestä.

Tähän mennessä Facebook on myöntänyt, että arviolta 1,1 miljoonan brittiläisen Facebook-käyttäjän tiedot päätyivät Cambridge Analytica -yhtiön käyttöön. Tietovuotajaksi ryhtyneen yhtiön entisen tutkimusjohtajan Christopher Wylien mukaan Cambridge Analytica käytti kohdistettua mainontaa brexit-kampanjan tukemiseen.

Wylie pitää selvänä, että yhtiön toiminnalla oli ratkaiseva merkitys äänestyksen lopputulokseen. Britit päättivät kesäkuussa 2016 vajaan kahden prosentin enemmistöllä irtautuvansa Euroopan unionista.

3. Miten Facebook on valmistautunut EU:n uuteen tietosuojalakiin?

EU:n uusi tietosuoja-asetus astuu voimaan perjantaina. Lain tarkoitus on parantaa kansalaisten mahdollisuuksia valvoa omien tietojensa käyttöä. Tietoja keräävien yritysten pitää esimerkiksi jatkossa kertoa ymmärrettävällä tavalla, miten henkilön tietoja käsitellään.

Lakiin kuuluu myös oikeus tulla unohdetuksi eli ihmiset voivat vaatia tietojensa poistamista yhtiöiltä.

Laki on aiheuttanut päänvaivaa Facebookin kaltaisille yrityksille, joiden koko liiketoimintamalli perustuu tietojen keräämiseen ja jalostamiseen.

Uuden lain mukaan Facebookin pelkkä vakuutus tietojen suojaamisesta ei enää riitä. Yhtiön on jatkossa myös kerrottava, miten se käytännössä suojaa näitä tietoja.

Facebook on ilmoittanut muuttavansa käyttäjäehtoja ja noudattavansa EU:n uutta tietosuoja-asetusta.

Mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Tätä todennäköisesti kysytään tänään tiistaina Zuckerbergilta.

4. Miten Facebook aikoo torjua valeuutisia ja vihapuhetta?

Euroopan tiedeneuvoston rahoittaman tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) joka neljäs amerikkalainen vieraili valeuutisia tarjoavalla sivustolla ennen vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Tärkein valeuutisten jakelukanava oli Facebook.

Euroopassa valeuutisia on levitetty somen kautta muun muassa Ukrainan sodasta ja brexitistä.

Valeuutiset liittyvät keskeisesti myös vihapuheeseen. YK:n ihmisoikeusasiantuntijoiden mukaan Facebookissa levitetty vihapuhe on edistänyt etnisiä väkivaltaisuuksia Myanmarissa.

Kongressin kuulemisessa Zuckerberg kertoi yhtiön puuttuneen Myanmarin tilanteeseen palkkaamalla lisää burman kielen osaajia moderoimaan Facebookia.

Yhdysvalloissa sananvapautta voimakkaasti tukeva lainsäädäntö sallii vihapuheen eri kansanryhmiä vastaan, mutta Euroopassa vastaava lainsäädäntö on tiukempaa. Tästä huolimatta esimerkiksi maahanmuuttajiin ja muslimeihin kohdistuvaa vihapuhetta on Euroopassa levitetty Facebookissa laajalti.

Mepit haluavat varmasti kuulla, miten Zuckerberg aikoo ratkaista tämän ongelman.

Artikkelia muokattu 22.5.2018 kello 15:19. Lisätty tieto, että kuuleminen oli alun perin määrä pitää suljettuna tilaisuutena.

Lue lisää:

Facebookin Zuckerberg: Yhtiö lisää yhä yksityisyydensuojaa ja avaa deittipalvelun

Facebook-pomoa grillattiin kongressissa tuntikausia: 5 havaintoa Zuckerbergin myrskyn silmästä

Facebook: Käyttäjätietoja luovutettiin Cambridge Analyticalle aiemmin tiedettyä enemmän – jopa 87 miljoonan tiedot

Lue seuraavaksi