Lenkillä ollut nainen löysi poltetun kissan Haukiputaalla

Poliisi uskoo, että kissa on ollut kuollut ennen kuin se oli sytytetty.

rikokset
Kissan tassu
Oulun poliisista kerrotaan, että poliisipartio löysi Oulun Haukiputaan alueelta, keskustan läheltä kissan raadon. Kuvituskuva.Juha-Pekka Huotari

Oululaisen Jenna Kantasen lenkki koiransa kanssa sai ikävän käänteen eilen Oulun Haukiputaalla.

Kantanen törmäsi saksanpaimenkoiransa kanssa poltettuun kissan raatoon Haukiputaan keskustan läheisyydessä.

– Koirani alkoi vetämään jotain kohti ja mietin, saiko se jonkin hajun. Säikähdin hulluna, kun näin, että maassa oli palanut elukka, Kantanen kertoo.

Nainen otti nopeasti kuvan ja lähti paikalta. Hän pohti, että olisi palannut takaisin ja ottanut kuvan lähempää, muttei pystynyt siihen.

Kantanen katsoi kuvaa jälkeenpäin ja ajatteli ensin, että kuvassa voisi olla kissa. Tarkemmin katsottuaan Kantanen tuli kuitenkin siihen tulokseen, että kuvassa oli keskikokoinen koira. Hänen mukaansa eläimellä oli koiran rakenne.

Kantanen soitti asiasta poliisille ja yritti soittaa myös eläinsuojeluun, mutta se oli kiinni. Jenna Kantasen äiti Päivi Kantanen-Tuppurainen julkaisi kuvan Facebookin Haukipudas puskaradio -ryhmässä. Kuva on levinnyt myös muihin Facebook-ryhmiin, ja keskustelu käy niissä kiivaana.

Poliisi vahvisti asian Ylelle. Kyseessä on kissa, jota on yritetty polttaa. Poliisi uskoo, että eläin on ollut kuollut ennen kuin se on sytytetty tuleen.

Poliisista kerrotaan, että ainakaan tässä vaiheessa tutkimuksia ei jatketa. Poliisi hautasi kissan.

Harvinainen tapaus

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Vesa Pihajoki kertoo, että lähtökohtaisesti omistamansa kuolleen lemmikkieläimen polttaminen ei ole rikos.

– Jos joku polttaa toisen omistaman kuolleen lemmikin, kyseessä voi olla vahingonteko. Eläin on juridisesti esine ja kuolleellakin lemmikillä on varmasti omistajalleen tunnearvoa. "Laillisesti" poltetun eläimen luontoon jättäminen voi joissain olosuhteissa ja paikassa täyttää roskaamiskiellon rikkomisen tunnusmerkistön, Pihajoki kertoo.

Jos joku polttaa esimerkiksi koiran tai kissan elävältä, tapahtumasta kirjattaisiin rikosilmoitus törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Pihajoen mukaan poliisin tiedossa ei kuitenkaan ole tällaisia tapauksia.

Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen viestintäpäällikkö ja Eläinten ystävä -lehden päätoimittaja Maria Lindqvist ei ole törmännyt vastaavaan tapaukseen aikaisemmin.

– Olen ollut 15 vuotta mukana eläinsuojelussa ja en ole ikinä kuullut tällaisesta. Mutta johtopäätöksiin ei kannata hypätä, Lindqvist kertoo.

Juttua päivitetty 22.5.2018 klo 18.27: Poliisi kertoo haudanneensa kissan, sen löydettyään. Aikaisemmin jutussa luki, että poliisi jätti osittain palaneen kissan paikalleen.