Metsäkauriit villiintyivät Kotkassa: Yksi ilmestyi sairaalaan, toinen voimalaitokselle ja kolmas löytyi kuolleena yleisötapahtumassa

Metsäkauriiden määrä Suomessa lasketaan jo useissa kymmenissä tuhansissa – kotipuutarhatkin saattavat houkutella eläintä.

metsäkauris
Metsäkauriita asutuksen vieressä
Metsäkauriit pyrkivät usein asutuksen lähelle. Arkistokuva.Paula Koskinen / Yle

Metsäkauriiden poukkoileminen lähellä kaupungin keskustaa hämmästyttää Kotkassa.

Kaupungissa on viikon sisällä sattunut jo kolme tapausta, joissa eläin on tullut ihmisten keskelle.

Tuoreimmassa tietoon tulleessa tapauksessa metsäkauris tosin löytyi kuolleena – kesken yleisötapahtuman.Kohtaamisia –tapahtumassa houkuteltiin ihmisiä tutustumaan toisiinsa muun muassa lähtemällä kävelyretkille tuntemattomien kanssa.

– Eläin kellui Katariinan meripuiston rantakivikossa, josta poliisi ja paikalliset riista-asiantuntijat kävivät hakemassa sen pois, kertoo palomestari Juha Säämänen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Säämäsellä on eläinten pelastamiseen liittyvä erikoiskoulutus. Hän oli sattumalta talkootehtävissä samassa yleisötapahtumassa, jonka aikana kuollut metsäkauris löytyi. Säämänen soitti itse poliisin hakemaan kuolleen eläimen pois.

– Ihmetyttää, että näin lyhyessä ajassa yhdessä kaupungissa on ollut näin monta kauristapausta, sanoo Säämänen.

Voimalaitoksen piipuista nousee savua pakkassäässä.
Tähän laitokseen metsäkauris eksyi Kotkan Hovinsaarella.Petri Lassheikki / Yle

Kuolleen kauriin lisäksi samana lauantaina metsäkauris eksyi Hovinsaaren voimalaitokselle, jossa eläin ehti kiipeillä portailla ja kulkea putkien seassa ennen kuin pelastuslaitos auttoi eläimen ulos.

Viikko sitten metsäkauris loukkasi itseään ja aiheutti aineellisia vahinkoja eksyttyään sisään Kymenlaakson keskussairaalan pohjakerroksen kahvioon ja päivystysosastolle. Sairaalan henkilökunta sai lopulta johdateltua eläimen ulos samaa reittiä, jota se oli tullutkin.

Kymmeniä tuhansia eläimiä

Metsäkauriiden määrä on viime vuosina lisääntynyt rajusti. Koko maan osalta täyttä varmuutta eläinten määrästä ei ole.

– Puhutaan luvusta, joka on jossain 50 000 ja 100 000:n välillä, kertoo erikoistutkija Juha Tiainen Luonnonvarakeskuksesta.

Peuran ja kauriin jälkiä lumessa
Ruokintapaikan ympäristö on tampattu täyteen jälkiä.Tero Ylioja / Yle

Eläinten määrää seurataan talvisin jälkiä laskemalla, mutta ainoastaan neljässä eteläisimmässä riistanhoitopiirissä eli Varsinais-Suomessa, Etelä-Hämeessä, Uudellamaalla ja Kymessä. Näillä alueilla metsäkauriita tiedetään olevan eniten.

– Kyseisissä riistanhoitopiireissä tehdään hyvää työtä kannan arvioimiseksi. Resurssit eivät kuitenkaan riitä laajempaan laskentaan, joten noiden alueiden perusteella tehdään arvio koko maan tilanteesta, lisää Tiainen.

– Kaakkois-Suomessa metsäkauriita on noin 2000. Kauriskolareita sattuu Kaakkois-Suomen liikenteessä noin sata vuodessa, kertoo päällikkö Erkki Kiukas Kymen Riistanhoitopiiristä.

Puutarhoissakin mehevää syötävää

Yhtä selvää syytä siihen, miksi metsäkauris hakeutuu ihmisten lähelle, ei välttämättä ole. Ellei sellaiseksi lasketa eläinten runsasta määrää.

– Silloin kun metsäkauris levittäytyy, se lähestyy joka tapauksessa asutusta ja kaupunkeja, sanoo Erkki Kiukas.

Kymenlaakson keskussairaala.
Minna Heikura / Yle

Yksi syy voi olla myös meneillään olevassa keväässä.

– Kasvillisuus kehittyy ja rehevöityy koko ajan, myös ihmisten puutarhoissa. Mehevää syötävää alkaa olla talven jäljiltä tarjolla. Ja onhan metsäkauriita joskus nähty kukkapenkeissäkin, toteaa Kiukas.

Metsäkauriin ravintoa ovat muun muassa ruohovartiset kasvit sekä puiden ja pensaiden oksat.

Lyhyen ajan sisällä sattuneiden kauristapausten välille on vaikea vetää yhtäläisyysmerkkejä.

– Välttämättä ne eivät kerro mistään muusta kuin sattumasta, toteaa erikoistutkija Juha Tiainen.

Vasa maitoannoksen nauttimisen jälkeen.
Metsäkauriiden vuodenkiertoon kuuluvat muun muassa keväällä syntyvät vasat sekä heinä-elokuulle osuva kiima-aika. Tämä vasa on kuvattu Turun eläinhoitolassa.Minna Rosvall / Yle

Riistapäällikkö Erkki Kiukkaan mukaan asutuksen lähelle tulevaa metsäkaurista ohjaavat esimerkiksi liikenne sekä pihojen ja tilojen aidat. Eläin ajautuu helposti umpikujaan, ja se voi säikkyä ja vauhkoontua, kun se alkaa etsiä pääsyä ulos.

– Onhan se ihmisellekin hämmentävää, jos ajautuu outoon ympäristöön. Kyllä sieltä yrittää silloin etsiä tietään ylös, vertaa Kiukas.