P.M. ei tosiaan tarkoita "pullo mukaan" – näin suomennat kutsukorttien kirjainlyhenteet

Juhlakutsukorttien kirjainkoodit voivat aiheuttaa hämmennystä. Tiedätkö, mitä kutsukorteissa käytettävät isot kirjaimet ja pisteet tarkoittavat?

etiketti (tapakulttuuri)
Yo-lakki, kakun koriste pöydällä
Tommi Parkkinen/Yle

Keväisin voi tulla samaan perheeseen useita juhlakutsuja. On ylioppilas- ja valmistujaisjuhlia, kesähäitä ja syntymäpäiviä. Kutsukorteissa käytetään eri kutsukoodeja.

V.P. eli vastausta pyydetään on monille tuttu ja se tunnetaan yleisesti. Juhlakutsussa voi olla myös ranskankielinen R.S.V.P. eli "olkaa hyvä ja vastatkaa" (Répondez s'il vous plaît).

Joskus kutsussa on kirjaimet P.M. Se tulee myös ranskasta (pour mémoire). Tätä, muistukseksi -koodia voidaan käyttää, kun juhlajärjestäjä on jo aiemmin puhunut kutsutun kanssa tulevasta juhlasta.

Smart casual -termi kutsukortissa on yleistynyt viime vuosina. Miehillä se tarkoittaa rentoa ja huoletonta pukeutumista. Usein tummahkoa pukua ja pukupaitaa, mutta ilman solmiota. Naisilla smart casual -asu voi olla esimerkiksi jakkupuku tai siisti housuasu.

"Oudot" kirjainkoodit voivat herättää hämmennystä

Tapakouluttaja Kaarina Suonperän mukaan kutsukortteihin liittyvät eri kirjainkoodit tunnetaan Suomessa yllättävän huonosti.

– En lähtisi leikkimään ranskankielisillä koodeilla. P.M. ei tarkoita, että oma pullo mukaan. Suosittelen suomenkielisiä kutsutekstejä, sanoo Suonperä.

Tapaseuran puheenjohtajana yli kymmenen vuotta ollut Kaarina Suonperä painottaa, että kun kutsussa on kirjaimet V.P., niin kutsuun on aina vastattava. Vieras ilmoittaa kutsujalle, pääseekö juhlaan vai ei. Vastata voi joko soittamalla tai sähköpostiviestillä.

Myös Savon Marttojen kotitalousasiantuntija Heta Nykänen painottaa vastauksen tärkeyttä juhlakutsuun.

– Monet voisivat terävöityä siinä, ettei vastaus juhlakutsuun unohdu. On kohteliasta ilmoittaa, tuleeko vai ei.

Nykäsen mukaan hääkutsu on syytä lähettää yhdestä kolmeen kuukautta ennen juhlaa. Syntymäpäiväjuhliin kutsu puolestaan on hyvä olla perillä viimeistään kuukautta ennen juhlapäivää.

Kesäkuun alussa vietetään ylioppilasjuhlia taas tuhansissa kodeissa. Valkolakkia voi mennä juhlimaan pienellä kynnyksellä.

– Ylioppilasjuhlat ovat niitä harvoja juhlia, joihin ei tarvitse odottaa kutsua. Kun huomaa, että naapurilla on Suomen lippu salossa niin siellä pidettäviin ylioppilasjuhliin saa mennä ilman kutsukorttia, sanoo Suonperä.

Vietä juhlissa vain hetki

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä muistuttaa, että yo-juhlissa pistäydytään. Juhliin ei pidä jäädä "lojumaan". Vieraalla saattaa olla monta juhlapaikkaa käytävänä lakkiaispäivän aikana. Kokeneen tapakouluttajan mukaan noin puoli tuntia on sopiva vierailuaika.

– Yo-juhlissa vieraiden on muistettava esittäytyä suvun vanhimmille. Jos on kovin ahdasta niin tervehtiä voi nyökkäämällä. Mahdollisista omista ruoka-aineallergioista ei kannata tehdä numeroa.

Kuumalla säällä juhlavaatetusta voi keventää lakkiaisjuhlissa, mutta vasta kun isäntäväki "antaa luvan" pikkutakin riisumiseen.

Suonperän mukaan solmio ei ole välttämätön miesvierailla. Farkuissa tai t-paidassa lakkiaisiin ei ole sopivaa tulla.

– Ylioppilaalle valkolakki on monen vuoden työn tulos. Naisvieraat voivat pitää myös hattua, se nostaa juhlatunnelmaa.

Yksi ylioppilasjuhliin liittyvistä kysymyksistä on sopiva lahja. Mikä olisi hyvä lahja tai montako euroa lahjakorttiin pitää käyttää?

– Rahasta ei pidä tehdä pääroolia juhlaan. Hyvä lahja voisi olla vaikka pieni rahasumma ajokorttiin. Se olisi kädenojennus nuorelle. Kukkana riittää yksi ruusu ja loput muistamiseen varatusta summasta sitten kirjekuoreen, linjaa Suonperä.

Uutta ylioppilasta tapakouluttaja muistuttaa hankkimaan äidille lyyran. Lyyra kiinnitetään jo ennen juhlia äidin asun rintaan sydämen puolelle. Lyyra on ylioppilaan kunnianosoitus omalle äidille huolenpidosta ja kasvatuksesta.

Ylioppilasjuhlien jälkeen vieraille on kohteliasta lähettää kiitoskortti perinteisenä kirjepostina eikä sähköisesti.

– Se on mukavaa huomaavaisuutta, jos kiitoskortissa on ylioppilaan kuvan lisäksi myös kuva juuri tästä vieraasta ylioppilaan kanssa lakkiaisissa, sanoo tapakouluttaja Kaarina Suonperä.