Kokoomusministeri ja perussuomalaiset kiistelevät Halla-ahon ehdotuksesta Suomen harmaantumisesta Japanin malliin

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mielestä perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kannattama tiukka ulkomaisten työntekijöiden saatavuusharkinta merkitsisi taloudellista alamäkeä Suomelle.

Kai Mykkänen
Kai Mykkänen ja Jussi Halla-aho
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kannattaa ulkomaisten työntekijöiden saatavuusharkinnan poistamista, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tiukentaisi nykyistä harkintakäytäntöä.Markku Ulander / Lehtikuva, Yle Uutisgrafiikka

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) arvostelee perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ajatusta ulkomaisten työntekijöiden saatavuusharkinnan tiukentamisesta ja ehdotusta Suomen harmaantumisesta Japanin malliin.

Maahanmuutosta vastaava sisäministeri Mykkänen arvioi Facebook-päivityksessään ja Uuden Suomen kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun), että taloudellisesti Japanin tie olisi Suomelle alamäki tulevaisuudessa.

Jussi Halla-ahon puolesta Suomi voisi ottaa mallia Japanista: väki vähenisi ja ikääntyisi. Halla-aho ei helpottaisi Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen ETAn ulkopuolelta tulevien työntekijöiden pääsyä Suomeen, kuten viimeksi toimihenkilökeskusjärjestön puheenjohtaja Antti Palola ehdotti.

Halla-aho ei usko, että EU:n ulkopuolelta tulevat työntekijät pelastaisivat valtion verotulot tai kansalaisten eläkkeet.

– Japani halutaan pitää japanilaisena, ongelmia ei yritetä ratkaista maahanmuutolla, vaikka siihen olisi Aasiassa oikein hyvät edellytykset. Siellä on hyväksytty, että tulevaisuuden Japanissa on paljon vähemmän ihmisiä kuin tänä päivänä. Halla-aho paikkaisi Japanin mallin mukaan väestön ikääntymistä teknologisella kehityksellä, robotisaatiolla ja toimintoja tehostamalla.

Sisäministeri: ulkomaisten työntekijöiden saatavuusharkinta pois

Kai Mykkäsen mukaan japanilaiset eivät ole onnistuneet yhdistämään vanhenevaa väestöä ja talouskasvua. Mykkänen kirjoittaa, että maahanmuuton vaikutus tulevaisuuden elintasoon ei ole vakio, vaan riippuu siitä, miten työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan säännöt toimivat.

– Kotimaisten työttömien työllistämiseen tarvitsemme mallin, joka samalla ohjaa töihin myös maahanmuuttajat.

Sisäministeri Mykkänen vahvistaa Ylelle, että hän kannattaa EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisten työntekijöiden saatavuusharkinnan poistamista.

Mykkäsen mielestä työperäisessä maahanmuutossa kysymys ei ole pelkästään suorittavien työntekijöiden riittävyydestä.

– Monikulttuurisuuden mahdollistamisessa on kyse tienhaarasta, jossa Suomesta tulee joko houkutteleva, avoin ja helposti lähestyttävä tai käpertyvä ja luotaan työntävä.

Sisäministerin mielestä vielä GSM-Nokian nousu saattoi perustua suomalaisinsinööreille opetettuihin asioihin, mutta tulevat nokiat syntyvät niin, että palvelualan keksintöjen ympärille kootaan nopeasti parhaat tekijät ympäri maailman.

Perussuomalaiset ryöpyttävät sisäministeriä: "todella ulkona"

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä arvosteli Mykkästä heti tämän kirjoituksen perään Uudessa Suomessa ja arvioi sisäministerin olevan "todella ulkona".

– Siinä kohtaa kun tänne tulee niin avutonta porukkaa, että "kotouttaminen" on tarpeen, voidaan nettoveronmaksu unohtaa saman tien.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ville Tavio arvosteli niinikään Uuden Suomen kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) sisäministeri Mykkästä keskittymisestä vain talousvaikutuksiin, mutta ihmetteli samalla, eikö Japanin elintaso miellytä sisäministeriä.

– Eikö sisäministerin mielessä käynyt hetkeäkään, että Japanin kaltaista tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa kannattaisi harjoittaa myös sen takia, jotta oman kansan kieli ja kulttuuri säilyy ja jotta maa pysyy yhtenäisenä ja turvallisena?

Ville Tavion mielestä monikulttuurinen yhteiskunta ei välttämättä ole avoin ja helposti lähestyttävä vaan se voi olla myös ikävä sekasortoinen paikka.

Tavio jaottelee Halla-ahon tavoin ulkomaisen työvoiman vähän koulutettuun ja osaajiin. Tavion mielestä "matalapalkkatyövoiman saatavuusharkinnalla" ei ole tekemistä parhaiden tekijöiden tai asiantuntijoiden Suomeen houkuttelemisen kanssa.