Kuka on Italian uudeksi pääministeriksi ehdotettu Giuseppe Conte? Arvostettu oikeusoppinut ilman aiempaa poliittista kokemusta

Conte on luvannut kitkeä korruptiota ja virtaviivaistaa Italian monimutkaista lainsäädäntöä.

Italia
Giuseppe Conte
Giuseppe Conte maaliskuussa 2018.Alessandro di Meo / EPA

Italian pääministeriksi on nousemassa yllätysnimi.

Firenzen yliopiston oikeustieteen professori Giuseppe Conte, 54, ei kuulu mihinkään puolueeseen eikä hänellä ole aiempaa poliittista kokemusta.

Italian presidentin Sergio Mattarellan on vielä hyväksyttävä pääministeriehdokas sekä hallitusohjelma.

Kompromissiehdokas puolue-eliitin ulkopuolelta

Italiassa ei ole ennenkuulumatonta, että pääministeriksi nousee puolue-eliitin ulkopuolinen ehdokas.

Näin kävi esimerkiksi vuonna 2011 ekonomisti Mario Montin noustessa maan pääministeriksi.

Italian suurimman puolueen, populistisen Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio on aiemmin sanonut tähtäävänsä pääministerin virkaan. Tämä tyssäsi kuitenkin hallituskumppaniksi nousevan oikeistopopulistisen Pohjoisen liiton vastustukseen.

Giuseppe Conte onkin kompromissiehdokas, joka sopii molemmille puolueille. Hän on kuitenkin selvästi lähempänä Viiden tähden liikettä kuin Pohjoisen liittoa.

Hän on muun muassa kirjoittanut Viiden tähden liikkeen ohjelman oikeusopilliset kohdat ja toimii Di Maion henkilökohtaisena asianajajana.

Conte on julkisuudessa kertonut olleensa perinteisesti vasemmiston kannattaja, mutta Viiden tähden liikkeen tavoitteet, kuten korruption kitkeminen ja byrokratian vähentäminen, ovat tehneet häneen vaikutuksen.

Luigi di Maio
Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi di Maio.Alessandro di Meo / EPA

Luvassa tasapainoilua Brysselin ja populististen hallituskumppanien kanssa

Conten oikeustieteelliset saavutukset ovat kiistattomat. Hän on opiskellut Yalen ja Cambridgen kaltaisissa huippuyliopistoissa sekä opettanut oikeustieteitä useissa Italian yliopistoissa.

Hän on julkaissut uransa aikana kymmeniä tieteellisiä artikkeleita (siirryt toiseen palveluun) ja toiminut asiantuntijana useissa virkamiestyöryhmissä.

Pääministerinä Conte on joutumassa kovaan ristipaineeseen.

Hänen pitää tasapainoilla populistihallituksen kalliiden lupausten sekä Brysselin vaatiman talouskurin välillä. Lisäksi hänen pitää pitää koossa kahdesta hyvin erilaisesta populistipuolueesta koostuva hallitus.

– Uudella hallituksella on parlamentissa hyvin niukka enemmistö, mikä sekin hankaloittaa Conten asemaa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Marco Siddi.

Matteo Salvini
Pohjoisen liiton puheenjohtaja Matteo Salvini.Riccardo Antimiani / EPA

Asiantuntija: Hallituksen hyvin vaikeaa pitää lupauksiaan

Siddin mukaan julkisuudessa ollut hallitusohjelmaluonnos (siirryt toiseen palveluun) ei ole erityisen konkreettinen ja sen toteuttaminen tulee olemaan haasteellista.

Yhdeksi esimerkiksi hän nostaa Viiden tähden liikkeen ajaman 780 euron vähävaraisille perheille suunnatun perustulon ja Pohjoisen liiton ajaman tasaveron.

– Näiden yhdistäminen on erittäin vaikeaa, Siddi sanoo.

Italialaisen talouslehden Il Sole 24 Oren mukaan (siirryt toiseen palveluun)tasaveron hinnaksi tulisi 50 miljardia euroa ja perustulon hinnaksi 17 miljardia euroa.

Yksi Pohjoisen liiton päälupauksista on yli 500 000 laittoman siirtolaisen palauttaminen kotimaihinsa. Siddi pitää myös tätä lupausta vaikeana toteuttaa.

– Jos ihmiset tulevat ilman papereita, palautuksia ei voida toteuttaa niin kuin he sanovat. Lisäksi pitää neuvotella heidän kotimaidensa kanssa.