"Jos kriisi tai sota tulee" – Ruotsissa jaetaan esite sota- ja kriisivalmisteluista ensimmäisen kerran sitten kylmän sodan

Sotaan liittyviä neuvoja tarjoavaa esitettä ryhdyttiin jakamaan vuonna 1943. Nyt on otettu ensimmäinen uusintapainos vuosikymmeniin.

Ruotsi
Näyte esitteestä.
Ruotsin valmiusviraston esitteessä sanotaan, että Ruotsi ei koskaan anna periksi, jos vieras valtio hyökkää sen kimppuun.Tom Kankkonen / Yle

Ruotsissa lähtee kohta kriisiterveisiä lähes viiteen miljoonaan kotiin. Uuden Om krisen eller kriget kommer (siirryt toiseen palveluun) -esitteen jakelu alkaa ensi viikolla. Suomeksi esitteen nimi on Jos kriisi tai sota tulee.

Ruotsin valmiusviraston MSB:n pääjohtaja Dan Eliasson perustelee uuden esitteen (siirryt toiseen palveluun) julkaisua sillä, että ruotsalaisten on kriisitilanteessa selviydyttävä yksin muutaman päivän, ennen kuin yhteiskunnan voimavarat saadaan kansalaisten avuksi. Esitteessä puhutaan useista erilaisista kriisitilanteista, kuten laajoista sähkökatkoksista, tietojärjestelmien romahtamisesta ja muista häiriöistä.

Varoituksia väärästä tiedosta ja neuvoja kotivarasta

Esitteessä varoitetaan myös harhaanjohtavasta informaatiosta kriisitilanteissa ja neuvotaan millainen kotivara kannattaa koota sen varalle, että elintarvikejakelussa syntyy häiriöitä.

Sotilaallista konfliktia käsittelevästä osuudesta löytyy kirjaus, joka on tuttu kylmän sodan ajoilta. Tekstissä todetaan, että Ruotsi ei koskaan anna periksi, jos vieras valtio hyökkää sen kimppuun. Eli kaikki tiedot vastarinnan lopettamisesta ovat vääriä, esitteessä valistetaan.

Ruotsissa jaettiin vastaava esite joka kotiin viimeksi vuonna 1961, nimellä Jos sota tulee –ohje kansalaisille.

Vuosina 1983 ja 1987 otettiin vielä uusintapainokset, joita ei kuitenkaan jaettu yleisesti. Myös puhelinluetteloissa oli ohjeet sodan varalle.