Yhdysvaltain ulkoministeri varoittaa eurooppalaisyhtiöitä rikkomasta Iranin vastaisia talouspakotteita – Saksan ulkoministeri Washingtoniin neuvotteluihin

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi eurooppalaisyritysten joutuvan tilille, jos Iranin vastaisia talouspakotteita ei noudateta.

Iran
Mike Pompeo.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.Olivier Hoslet / EPA

Yhdysvaltain Iranin vastaisia talouspakotteita rikkovat eurooppalaiset yritykset joutuvat siitä tilille, varoitti Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo maanantaina.

Pompeo listasi puheessaan maanantaina illalla 12-kohtaisessa vaatimuslistassa (siirryt toiseen palveluun) ehtoja, joilla Iran voisi välttää uhkaavat talouspakotteet. Niihin kuuluu Iranin joukkojen täydellinen vetäminen pois Syyriasta sekä tuen lopettaminen Libanonin Hizbollahille ja palestiinalaisten Hamas-järjestölle.

Uusien Iran-pakotteiden sisällöstä ei ole vielä tietoa. Pakotteita ei aseteta Iranille heti, vaan BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvallat aikoo ottaa ne käyttöön puolen vuoden tai vuoden siirtymäajalla.

Eurooppalaisyritykset valinnan edessä

Kauppasuhteet Euroopan ja Iranin välillä vaarantuivat, kun Yhdysvallat päätti irtautua Iranin ydinsopimuksesta ja asettaa Iranin vastaisia pakotteita.

Talouspakotteiden ottaminen uudelleen käyttöön pakottaa eurooppalaiset yritykset valitsemaan, investoidako Iraniin vai käydäkö kauppaa Yhdysvaltojen kanssa. Käytännössä valinnanvaraa ei ole, koska eurooppalaisilla yhtiöillä ei ole varaa hylätä Yhdysvaltain markkinoita.

EU:n energiakomissaari Miguel Arias Canete vieraili lauantaina Iranissa neuvottelemassa Euroopan ja Iranin välisen kaupan jatkumisesta. Moni eurooppalainen suuryritys on ehtinyt ilmoittaa, että toiminnan jatkaminen Iranissa on mahdotonta, mikäli Yhdysvallat ei peräänny pakotteista.

Saksan ja Yhdysvaltain ulkoministerit tapaavat

Saksan ulkoministeri Heiko Maas ilmoitti maanantaina aikovansa matkustaa Washingtoniin neuvottelemaan Iranin ydinsopimukseen liittyvistä asioista.

Keskiviikolle suunniteltu ulkoministeritapaaminen on Maasin mukaan oiva tilaisuus keskustella tulehtuneesta tilanteesta suoraan Pompeon kanssa.

Maas toivoo kaikkien osapuolten noudattavan ydinsopimusta, koska parempia vaihtoehtoja ei toistaiseksi ole tarjolla. Hänen mukaansa kukaan ei halua Iranin ryhtyvän kehittelemään uusia ydinaseohjelmia, sillä se aiheuttaisi välittömän turvallisuusuhan Saksalle ja koko Euroopalle.

Pompeo ja Yhdysvallat vetävät tiukkaa linjaa

Konservatiivisen Heritage Foundation -ajatushautomon tilaisuudessa maanantaina puhunut Pompeo sanoi Yhdysvaltain lisäävän taloudellista painostusta Iranin hallintoa kohtaan "historian voimakkaimmilla pakotteilla".

Iranin presidentti Hasan Ruhani vastasi yksiselitteisesti Pompeolle, että maailma ei enää hyväksy sitä, että Yhdysvallat päättää asioista sen puolesta.

Iranin on todettu toistaiseksi noudattaneen moitteettomasti vuonna 2015 tehtyä ydinsopimusta, mutta Yhdysvaltain hallinto presidentti Donald Trumpin ja ulkoministeri Mike Pompeon johdolla ajaa tiukempaa linjaa ja haluaa täysin uuden sopimuksen.

Juttua muokattu kello 6.58: Tarkennettu tietoja Yhdysvaltain vaatimuksista Iranille ja tulevista pakotteista.

Lue lisää:

Iran vaatii EU:lta "todellisia tuloksia" Yhdysvaltojen pakotteiden suhteen

Suomalaisasiantuntija: Iranin ydinsopimuksesta ehditään vielä neuvotella

Iran uhkaa jatkaa uraanin rikastamista – Yhdysvallat asetti pakotteita iranilaispankeille

Lähteet: STT, AP, AFP