1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Analyysi: Italian populistihallituksen rahankäyttösuunnitelmat ovat kamreerimaiden painajainen

Italiaan on syntymässä EU:n ensimmäinen hallitus, joka kyseenalaistaa unionin talouskurisäännöt, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Italia
Oikeistolaisen La Lega -puolueen johtaja Matteo Salvini osallistui hallitusohjelmasta järjestettyyn jäsenäänestykseen Milanossa.
Oikeistolaisen La Lega -puolueen johtaja Matteo Salvini osallistui hallitusohjelmasta järjestettyyn jäsenäänestykseen Milanossa.Flavio Lo Scalzo / EPA

BrysselTasavero, perustulo ja eläkeiän noston peruminen. Italian tulevan populistihallituksen ohjelma näyttäisi pienentävän valtion tuloja ja kasvattavan menoja miljardeittain.

Tämä oli luettavissa jo ohjelman laatineiden Viiden tähden liikkeen ja La Legan vaalilupauksista maaliskuisten parlamenttivaalien alla. Ohjelma on kuin peilikuva esimerkiksi Suomen viimeaikaisten hallitusten talouslinjauksista.

Perjantaina julkaistu viimeisin versio Italian hallitusohjelmasta ei ole yhtä radikaali kuin muutamaa päivää aiemmin vuodetut tekstit, joissa puhuttiin Italian erosta yhteisvaluutta eurosta ja vaadittiin Euroopan keskuspankkia mitätöimään Italian valtionvelkoja.

Ensimmäisen tekstin vuotaminen julkisuuteen sai markkinat hermostumaan. Italian valtionlainojen korot lähtivät jyrkkään nousuun, joka jatkui vielä eilen maanantaina sen jälkeen kun puolueet olivat julkaisseet "maltillisemman" version.

Korkojen nousu kertoo riskin kasvamisesta. Jos Italian tuleva hallitus pistää ohjelman toimeen, Italia joutuu lainaamaan vielä huomattavasti lisää rahaa lupausten kattamiseen.

Samalla nousevat korot lisäävät korkomenoja, ja vaje kasvaa entisestään. Italia on jo valmiiksi EU:n toiseksi velkaantunein maa Kreikan jälkeen. Velkaa on noin 130 prosenttia kansantuotteesta.

Hallitusohjelman mukaan toimenpiteet piristävät talouskasvua niin paljon, että velkasuhde pysyy aisoissa. Tätä sopii epäillä. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen johtaja Carlo Cottarelli arvioi, että aiemman luonnoksen toimenpiteet kasvattaisivat vajetta jopa 126 miljardia euroa vuodessa.

Uudistukset saisivat Italian törmäyskurssille EU:n kanssa, joka vahtii jäsenmaidensa taloudenpitoa tarkasti. Valtion menojen kasvu ja tulojen pieneneminen nostaisivat julkisen talouden vajeen pitkälle yli kolmen prosentin rajan.

Ohjelmalla näyttäisi olevan kansan tuki. Suuri enemmistö sekä Viiden tähden liikkeen että La Legan kannattajista hyväksyi sen jäsenäänestyksissä. Noin 60 prosenttia italialaisista kannattaa näiden kahden puolueen muodostamaa hallitusta.

Ei ihme, sillä Italia on kärsinyt jo vuosia korkeasta työttömyydestä ja hitaasta talouskasvusta. Italialaiset äänestivät muutoksen puolesta, ja nyt se muutos on kirjattu hallitusohjelmaan.

Muutoksen toteutuminen on tosin vielä epävarmaa. Presidentti Sergio Mattarellan pitäisi ilmoittaa lähiaikoina, hyväksyykö hän ohjelman ja puolueiden pääministeriehdokkaan Giuseppe Conten.

Jos hyväksyy, EU saa ensimmäisen puhdasverisen populistihallituksensa, joka uhmaa avoimesti eurokriisistä saakka vallinnutta talouskuripolitiikkaa.

– Jos siellä ollaan huolissaan, olemme tehneet jotain oikein, sanoi oikeistolaisen La Legan johtaja Matteo Salvini Facebook-videolla viime viikolla, viitaten Brysseliin, Washingtoniin ja Pariisiin.

Lisää aiheesta:

Italian hallitusta muodostava Viiden tähden liike on "suuri tuntematon" – 5 tähdellistä syytä, miksi Eurooppa on varuillaan

Vuotanut asiakirja paljastaa Italian tulevan hallituksen suunnitelmat: Euroero mahdollistetaan, velkoja mitätöidään, Venäjä-pakotteet nurin

Analyysi: Italian protestivaalit olivat herätys myös EU:lle – Eurooppalainen populismi sai toistaiseksi suurimman voittonsa

Lue seuraavaksi