1. yle.fi
  2. Uutiset

Lempäälä antoi murskaamolle luvan vaikka se tuo rekkarallin kapealle kylätielle – asukkaat yrittävät vielä kerran vedota viranomaisiin

Maa-aineksia kuljettavat rekat pelottavat alueen asukkaita: "Tässä kun koululaiset kulkevat, niin kyllä siihen suuret riskit sisältyy."

liikenneturvallisuus
Kaksi rekkaa vierekkäin kapealla tiellä Kylmäkorventiellä Lempäälässä.
Omakotiyhdistys tuotti paikalle kaksi rekkaa osoittamaan, miten kapea Kylmäkorventie on.Anu Kokko

LempääläPiskuinen Kylmäkorventie kiemurtelee Asemakylässä. Idyllisellä omakotialueella asuu muun muassa viitisenkymmentä lasta, jotka käyttävät tietä koulumatkoihin.

Tie on kapea ja mutkainen, eikä siinä ole väylää kevyelle liikenteelle. Asukkaat ovat jo lähes kymmenen vuoden ajan pyrkineet parantamaan tien turvallisuutta, mutta hankkeet ovat kariutuneet kunnan käsittelyssä.

Jarkko Lahtinen perheensä kanssa
Jarkko Lahtinen luotsaa Kylmäkorventiellä lapsiaan läheiselle leikkapaikalle.Antti Eintola / Yle

– On pyydetty alhaisempia nopeuksia, hidasteita ja liikennemerkkejä, mutta kaikki on tyrmätty lähestulkoon perustelematta, omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Lahtinen toteaa.

Kunta ei huomioinut liikenneturvallisuutta

Kolme vuotta sitten Lempäälän kunnan ympäristöjaosto myönsi kalliokiviainesten ottamisen alueelle, josta on noin 800 metriä lähimpiin omakotitaloihin. Päätöksen perusteluissa todetaan, että liikenneturvallisuus ei liity toiminnasta aiheutuvaan ympäristön pilaantumiseen.

– Luvat on myönnetty ympäristönsuojelulain ja maa-aineslain perusteella. Niissä prosesseissa ei valitettavasti liikenneturvallisuutta huomioida, sanoo yhdyskuntajohtaja Tiia Levonmaa Lempäälästä.

Lempäälän Kylmäkorventie
Kylmäkorventie on kapea ja mutkainen, ja se sijaitsee omakotitalojen välittömässä läheisyydessä.Antti Eintola / Yle

Asukkaiden tulkinnan mukaan ympäristönsuojelulaki olisi edellyttänyt, ettei toiminnasta aiheudu terveyshaittaa. Omakotiyhdistys katsoo, että asukkaat joutuvat murskaamohankkeen takia selkeään hengenvaaraan.

Tukea Ely-keskukselta

Pirkanmaan Ely-keskus oli jo aiemmin asettunut asukkaiden kanssa samoille linjoille. Sen mielestä maa-aineskuljetuksissa pitäisi huomioida liikenneturvallisuus.

Ongelmallisin kohta liikenneturvallisuusmielessä on Kylmäkorventiellä, eikä se nykyisellään sovellu maa-aineskuljetuksiin, Ely-keskus totesi. Tämän vuoksi keskus olisi käynnistänyt ympäristövaikutusten arviointimenettelyn, mutta murskaamon luvanhakija sai kumottua aikeen hallinto-oikeudessa.

Lempäälän Kylmäkorventie ylhäältä katsottuna.
Antti Eintola / Yle

Asukkaat eivät kuitenkaan luopuneet, vaan valittivat asiasta sekä hallinto-oikeuteen että korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Nämä päätyivät siihen, että liikenneturvallisuuden heikentyminen ei voi olla esteenä murskaamon toiminnalle.

Huoli painaa asukkaita

Asukasyhdistys katsoo, että maa-aineslain mukaan ottamistoiminta ei saa aiheuttaa vaaraa asutukselle. Vastuu Asemakylän asukkaiden turvallisuudesta on joka tapauksessa kunnalla, jolle tien hoito kuuluu.

Tulevaisuudessa Kylmäkorventielle voi ahtautua kymmenittäin raskaita rekkoja päivittäin. Tie on niin kapea, että kahden rekan on vaikea siinä toisiaan ohittaa. Omakotiyhdistys tuotti paikalle kaksi rekkaa osoittamaan, minkälaisia vaaratilanteita koululaiset ja muut tien kulkijat voivat kohdata.

Viimeisenä keinonaan asukkaat päättivät äskettäin vielä kerran hakea valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kylmäkorventie Lempäälässä kulkee omakotitaloalueella.
Asukkaat ovat toivoneet turvakseen muun muassa hidasteita, mutta kunta on torjunut suunnitelmat.Antti Eintola / Yle

– Kukin päättäjä voi asettautua meidän asukkaiden ja vanhempien rooliin, että pistääkö eskarilaisen kävelemään tielle, kun murskerekat menevät tästä, Jarkko Lahtinen huokaisee.

Lue seuraavaksi