Hyppää sisältöön

Huh hellettä ja työvoimapulaa: Helsingissä rantavahdeille töitä on heti tarjolla

Helsingin kaupunki lupaa palkata heti rantavahteja. Kaupungin mukaan työ ei sovellu kuitenkaan "tavalliselle pulliaiselle", vaan testin läpäisemiseksi olisi hyvä olla vaikkapa kovakuntoinen uimari tai vesipalloilija.

Hietaniemen eli Hietsun uimarannalla on viihdytty tänä keväänä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Auringonpalvojia ja uimareita on nyt Helsingin uimarannoilla kuin meren mutaa. Tyhjää on vain rantapelastajien jakkaroilla.

Kaupungilla onkin huutava pula pätevistä rantapelastajista, sillä pelastajien kesätyösopimukset on sovittu alkamaan vasta koululaisten kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Maanantaina 4. kesäkuuta Helsingin uimarannoilla aloittaa kolmekymmentä rantapelastajaa.

Kaupunki olisi kyllä valmis palkkaamaan rantavahteja vaikka heti.

– Tilanne ei ole hyvä, voivottelee tiimiesimies Jukka Lundgren kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta.

– Mutta jos ilmaantuu rantapelastajia, jotka voivat aloittaa hommat heti, niin minulle voi soitella. Palkkaamme heidät heti, Lundgren lupaa.

Palkka on 1 750 euroa kuussa ja lisät päälle.

Kaupunki rantapelastajan työstä: "Ei siihen tavallinen pulliainen pysty"

Lundgrenin mukaan päteviä rantapelastajia on kuitenkin vaikea saada.

– Rantapelastajan töihin ei tänäkään vuonna ole ollut tunkua. Syytä en tiedä, mutta pääsyvaatimukset ovat aika kovat, Lundgren toteaa.

Rantapelastajan pitää olla täysi-ikäinen, ensiapukurssi täytyy olla suoritettu ja todistuksen voimassa. Uimavalvojien testi pitää pystyä suorittamaan. Pelastajan täytyy luonnollisesti osata uida, sukeltaa ja raahata tietyllä ennaltamääritellyllä nopeudella niin sanottua uhria vedessä.

– Ei siihen tavallinen pullainen pysty, Lundgren sanookin.

– Hommassa täytyy kyllä olla hyväkuntoinen uimari tai vesipalloilija.

Lundgren kertoo, että uimari on myös kaupungin uimarannoilla aina itse vastuussa turvallisuudestaan – istui jakkaralla rantavahti tai ei.

Ihmiset nauttivat auringosta Kumpulan maauimalassa Helsingissä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Myös siivoojista pulaa – vessoja rannoille luvataan kuitenkin jo

Tiimiesimies Jukka Lundgren kertoo, että myös rantojen siivoamisesta vastaavasta henkilökunnasta on pulaa ja rannat roskaantuvat nyt herkästi. Vessojen kärräämisessäkin rannoille on tullut kiire: niitä saadaan Lundgrenin mukaan rannoille pystytettyä jo alkuviikon aikana.

Suurimmat uimarannat Helsingissä ovat Aurinkolahden ja Hietaniemen rannat, mutta pienimmiläkin rannoilla on satoja uimareita päivässä. Virallisesti uimakausi avataan rannoilla vasta kesäkuun puolessavälissä.

Maauimalassa ennätysmäärä polskijoita

Helle on houkutellut uimareita myös maauimaloihin. Esimerkiksi Kumpulan maauimalassa on ollut poikkeuksellisen paljon väkeä toukokuussa: maanantaiaamuun mennessä uimalassa oli käynyt jo yhteensä jo 15 300 uimaria viikon aikana. Esimerkiksi vuosi sitten koko toukokuussa maauimalassa kävi vain reilut 3 700.

Lämpiminä kesäkuukausina Kumpulassa käy parhaimmillaan noin 45 000 kävijää, eli päiväkohtainen keskiarvo on noin 1 500.

Kumpulan suosioon vaikuttaa paitsi helle, niin myös se, että Uimastadion on ollut remontissa ja se aukeaa remontin jälkeen vasta tämän viikon sunnuntaina.