Palestiinalaisten ulkoministeri pyysi kansainvälistä rikostuomioistuinta tutkimaan Israelin toimet – Israel tyrmää

Palestiinalaiset vaativat tutkimaan muun muassa Israelin siirtokuntapolitiikan sekä armeijan toimet Gazan mielenosoittajia vastaan.

Palestiina (alue)
Riad Malki
Riad MalkiMartijn Beekman / EPA

Palestiinalaisten ulkoministeri Riad Malki on pyytänyt kansainvälistä rikostuomioistuinta ICC:tä tutkimaan Israelin toimet palestiinalaisia vastaan.

Malki jätti tutkintapyynnön tuomioistuimelle tiistaina Haagissa. Tuomioistuinta pyydetään tutkimaan Israelin toimet Länsirannalla, Gazassa ja Itä-Jerusalemissa sen jälkeen, kun Israel hyväksyi tuomioistuimen toimivallan vuonna 2014. Palestiinalaisten mukaan Israel on syyllistynyt rikoksiin.

Malkin mukaan tuomioistuinta pyydetään tutkimaan muun muassa Israelin miehityspolitiikka sekä viimeviikkoinen verenvuodatus Gazassa. Kymmeniä palestiinalaistía mielenosoittajia kuoli Gazan rajalla yhteenotossa, jossa Israelin joukot avasivat tulen mielenosoittajia kohti.

Palestiinalaiset pelastajat ja mielenosoittajat kantavat levottomuuksissa haavoittunutta miestä turvaan.
Palestiinalaiset pelastajat ja mielenosoittajat kantoivat levottomuuksissa haavoittunutta miestä turvaan lähellä Gazan ja Israelin rajaa 14. toukokuuta.Wissam Nassar / AOP

"Tämä on testi"

Malki sanoo, että Israelin palestiinalaisia vastaan tekemien rikosten suhteen vallitsee rankaisemattomuuden kulttuuri. Tämä on palestiinalaisten testi kansainvälisen mekanismin toimivuudesta vastuun ja kansainvälisen lain kunnioittamisen suhteen, Malki sanoi.

ICC käynnisti vuonna 2015 alustavan tutkimuksen muun muassa Israelin siirtokuntapolitiikasta ja molempien osapuolten väitetyistä rikoksista Gazan vuoden 2014 konfliktissa. Palestiinalaisten tutkintapyyntö saattaa vauhdittaa tutkintaa.

Israel tyrmää palestiinalaisten tutkintapyynnön ja vaatii ICC:tä olemaan taipumatta näiden painostukseen.

Israel ei ole ICC:n jäsen, mutta tuomioistuin voi asettaa syytteeseen sen kansalaisia, joiden epäillään syyllistyneen rikoksiin jäsenmaata vastaan. ICC on tunnustanut Palestiinan jäsenmaakseen.

Siirtokunnat tuomitaan, Israel puolustautuu

YK:n alainen kansainvälinen tuomioistuin katsoi vuonna 2004, että Israelin palestiinalaisalueille rakentamat siirtokunnat loukkaavat kansainvälistä lakia. Vuonna 2016 siirtokunnat tuomitsi laittomina YK:n turvallisuusneuvosto.

Kiryat Arban israelilaissiirtokunta Hebronissa Länsirannalla.
Kiryat Arban israelilaissiirtokunta Hebronissa Länsirannalla.Abed al Hashlamoun / EPA-EFE

Yli 600 000 israelilaista asuu Länsirannan ja Itä-Jerusalemin palestiinalaisalueille rakennetuissa siirtokunnissa. Israel miehitti alueet vuoden 1967 sodassa ja palestiinalaiset haluavat ne osaksi omaa tulevaa valtiotaan.

Israelin mielestä Itä-Jerusalem on osa sen pääkaupunkia, mutta kansainvälisesti Itä-Jerusalemin liittämistä Israeliin ei ole tunnustettu. Palestiinalaiset haluavat Itä-Jerusalemin omaksi pääkaupungikseen.

Israel myös väittää, ettei Länsiranta ole miehitetty alue, koska se kuului aikoinaan Jordaniaan, ei palestiinalaisille. Alueen tulevaisuus pitäisikin Israelin mielestä ratkaista neuvotteluissa.

Israel myös huomauttaa, että siirtokunnat voidaan tilanteen niin vaatiessa purkaa, kuten se teki Gazassa vetäytyessään sieltä vuonna 2005. Gazassa asui kuitenkin selvästi pienempi määrä israelilaissiirtolaisia kuin Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa, vain noin 8 000.

Viime viikolla Israelin ja palestiinalaisten kireät välit tulehtuivat entisestään, kun Yhdysvallat siirsi suurlähetystönsä kiisteltyyn Jerusalemiin. Ulkomaat ovat yleisesti kieltäytyneet tunnustamasta Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi ennen kuin Israel ja palestiinalaiset ovat päässeet sopuun kaupungin asemasta.