Kansanedustajat saavat uudet tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet – Hallintojohtaja: "Onhan tämä tietysti aika kallista"

Eduskuntaan on määrä hankkia ensi vaalikaudella uudet tietokoneet ja älypuhelimet myös virkamiehille ja ryhmäkanslioiden työntekijöille.

kansanedustajat
Pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja  Antero Laukkanen (kd.) tutkivat kännykkää eduskunnan täysistunnossa.
Pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) tutkivat kännykkää eduskunnan täysistunnossa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Kaikki kansanedustajat saavat käyttöönsä uudet elektroniset työvälineet ensi keväänä. Asiasta päätti (siirryt toiseen palveluun) eduskunnan hallintoa johtava kansliatoimikunta viime torstaina. Kansliatoimikunta koostuu virkamiesten lisäksi myös kansanedustajista.

Kansanedustajat saavat eduskuntaan uudet tabletit, älypuhelimet ja kannettavat tietokoneet lisävarusteineen. Lisäksi he saavat kotiinsa uuden kannettavan tietokoneen lisävarusteineen ja mustavalkotulostimet kumpaankin tietokoneeseen.

Hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo Ylelle, että laitteiden uusimisessa on kyse "vaalikausittain tehtävästä uudistamisesta".

– Kun laitteet vanhenevat, uusia hankitaan. Vaihtoväli on ollut meillä noin neljä vuotta, Rauhio sanoo.

Aiempi uusiminen maksoi noin miljoona euroa

Rauhio ei osaa vielä arvioida uusien laitteiden tarkkaa hankintahintaa. Laitetoimittajat on tarkoitus kilpailuttaa siten, että laitteille määritellään ominaisuudet ja edullisin tarjous valitaan.

– Onhan tämä tietysti aika kallista. Viimeksi muistelen uusimiskustannusten olleen noin miljoonan euron tienoilla. Mutta tähän hintaan ei kuulunut pelkästään kansanedustajien laitteet, vaan myös koko kanslian henkilökunnan ja ison joukon virkamiesten laitteita.

Rauhio kertoo, että kansanedustajille on tarkoitus hankkia sellaisia tietokoneita, jotka ovat ominaisuuksiltaan samanlaisia kuin nykyisetkin.

– Tyypillisiä toimistokoneita. Pelikoneiksi näistä nykyisistä tietokoneista ei ole. Niiden näytönohjain on liian hidas, Rauhio vitsailee.

Tällä hetkellä kansanedustajilla on käytössään Dell-merkkiset tietokoneet. Puhelimet ovat iPhone- tai Samsung-merkkisiä, tabletit taas Applen tai Samsungin valmistamia.

Kansanedustajat eivät ole eduskunnan ainoa työntekijäjoukko, joka saa nauttia tuliterästä IT-tekniikasta ensi vaalikaudella.

Rauhio kertoo, että eduskuntaan on määrä hankkia uudet tietokoneet ja älypuhelimet myös virkamiehille ja ryhmäkanslioiden työntekijöille. Tämä tapahtuu todennäköisesti kesä-elokuussa 2020.

Eduskunnan laitehankinnoista kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Kansanedustajien palkkiot nousevat – korotus 3,2 prosenttia