Tissitakki haastaa sukupuoliroolit – nuoret vaatetussuunnittelijat tarttuivat ajan ilmiöihin

Lahden Muotoiluinstituutista valmistuvat vaatesuunnittelijat käsittelivät lopputöissään muun muassa sukupuolirooleja ja vaatteisiin liitettyjä tunteita.

Kati Määttä (vasemmalla) ja Evi Rinkinen valmistuvat tänä keväänä Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinsituutista. Takana on neljä vuotta opintoja. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Samaan aikaan kun Lahden Muotoiluinstituutin alakerrassa valmistaudutaan kevään pääsykokeisiin, yläkerrassa ompelimossa on hiljaista ja vähän sotkuista. Osa sotkuista selittyy muutolla – tavarat odottaavat siirtoa Niemen kampusalueelle Mukkulan kaupunginosaan, osa sillä, että tiloissa on vietetty tiivis työrupeama.

Valmistuvat muoti- ja vaatetussuunnittelijat järjestävät jokakeväisen muotinäytöksensä Helsingissä. Kiirettä on pitänyt vuoden alusta asti. KOE18-muotishow esittelee seitsemän nuoren suunnittelijan opinnäytetyöt (siirryt toiseen palveluun). Mallistoihin on haettu inspiraatiota ajan ilmiöistä ja siitä, miten ne vaikuttavat pukeutumiseen.

Kati Määttä kertoo saaneensa alkusysäyksen Hävytön-kokoelmaansa laulaja Pete Parkkosen Kohta sataa -videosta (siirryt toiseen palveluun).

– Siinä perinteiset sukupuoliroolit on käännetty päälaelleen. Mieslaulaja on musiikkivideolla katseen kohteena tavalla, jossa perinteisesti nähdään nainen.

Määttä tutkii vaatteissaan myös seksikkyyttä, fetisismiä ja valtarakenteita.

– Vaatteiden kulmakivenä toimii takki, johon ompelin tilkkutäkkimäisellä tekniikalla tissejä imitoivia toppauksia. Takissa on metalliketjuja ja nännilävistyksiä markkeeraavia renkaita. Kaikkia tissejä en ole laskenut, olisikohan niitä sata.

Tykkään käsitellä tabuiksi koettuja aiheita töissäni ja tuoda ne näkyviin söpöllä tavalla.

Kati Määttä

Mallistoon kuuluu myös roosasävyinen silkkinen aamutakki ja toisaalta ”raffimmista” materiaaleista, mustasta nahkasta valmistettu toppi ja vinyylistä tehty liivi. Mallisto sisältää Määtän mukaan sekä maskuliinisia että feminiinisiä vaatekappaleita, jotka muodostavat yhdessä sukupuolettoman kokonaisuuden.

– Ideana on leikitellä herkkyyden ja ronskiuden välillä, luoda vastakohtia. Tykkään käsitellä tabuiksi koettuja aiheita töissäni ja tuoda ne näkyviin jotenkin söpöllä tavalla.

Kuin pehmeään lakanaan sujahtaminen

Vaatteisiin liittyviin tunteisiin ja tuntemuksiin perehtynyt Evi Rinkinen näkee, että turvavaate ei ole yksi, vaan monta.

– Turvavaate on hyvin yksilöllinen juttu monella tavalla. Se, mikä turvavaate on kenellekin, riippuu tilanteesta eikä ole aina sama.

Rinkinen käyttää luonnonmukaisista materiaaleja: pellavaa, silkkiä ja villaa. Värit ovat neutraaleja.

– Jokainen liittää väreihin omat merkityksensä ja tulkintansa. Materiaaleissa minulle on tärkeää luonnonmukaisuus ja ekologisuus.

Suunnittelussa on painotettu vaatteiden synnyttämiä fyysisiä tuntemuksia. Rinkinen on valinnut takkeihin vuorikankaaksi laadukkaan lakanakankaan.

– Sillä jäljitellään pehmeiden lakanoiden väliin sujahtamisen tunnetta. Turvallisuudentunteeseen vaikuttavat paljon kehontuntemukset ja sen myötä tutuiksi mielletyt materiaalit.

Menestys vaatii työtä kellon ympäri

Muotoiluinstituutin vaatealan opetus on uudistumassa.

Muoti- ja vaatetussuunnittelulinjalta viimeiset valmistuvat vuonna 2020. Linjan nimeksi vaihtui viime vuonna Puettava muotoilu.

Vastuuopettaja Minna Cheungin mukaan muutos ei ole niin radikaali kuin miltä kuulostaa. Käsityömäistä tekemistä on hänen mukaansa vähennetty ja jotakin lopetettu kokonaan.

– Uudella kampuksella ei esimerkiksi ole salia, jossa painettaisiin itse kankaita. Painokuvioita opetetaan kyllä suunnittelemaan, mutta painatus tehdään muualla.

Kevään vaatetussuunnittelijat pääsevät nimekkääseen joukkoon. Lahdesta alan huipulle ponnahtaneita ovat muun muassa Samuji-brändin perustanut Samu-Jussi Koski, Katri Niskanen, ekologisen muodin edelläkävijänä Suomessa noteerattu Anniina Nurmi, omaa brändiään luotsaava Anni Ruuth sekä DUSTY-merkillä miesten vaatteita suunnitteleva Marjut Uotila.

Tähtisuunnittelijaksi pääsemistä voi verrata olympiavoittoon.

Minna Cheung

Cheung on tyytyväinen siitä, että opiskelijat ovat työllistyneet hyvin. Monet heistä haluavat perustaa oman merkin tai jatkaa opintoja kotimaassa tai ulkomailla.

– Esimerkiksi meiltä valmistunut ja Luhdalta kokemusta hankkinut opiskelijamme on tällä hetkellä yksi Adidaksen pääsuunnittelijoista. Tanskassa maisteriopinnoista valmistunut Muotsikan kasvatti pääsi puolestaan heti ehdolle Vuoden nuoreksi suunnittelijaksi siellä.

Minna Cheung muistuttaa, että tie tähtiin on vaatii työtä kellon ympäri huipputaitojen lisäksi.

– Tähtisuunnittelijaksi pääsemistä voi verrata olympiavoittoon, mutta kyllähän sellaisen aseman aina joku saavuttaa. Töitä on tehtävä todella paljon ja toki onneakin tarvitaan, hän toteaa.