Avomaan mansikka tulee myyntiin jo ennen juhannusta

Mansikan pääsesongista ennustetaan lyhyttä ja kiihkeää.

mansikka
Mansikka.
Honeoye eli tuttavallisemmin Hani kukkii ja tekee jo raakileita Koivistoisen mansikkatilalla Lahden Kujalassa.Tuija Veirto / Yle

Koivistoisen mansikkatilalla Lahden Kujalassa mansikka on täydessä kukassa. Paikoin näkyy raakileita.

– Ensin pelättiin, että mansikan kukinta myöhästyy. Poikkeuksellisen lämpimän sääjakson myötä ollaankin aikaisessa. Jos takapakkeja ei tule, poiminta alkaa puolivälissä kesäkuuta, kertoo lahtelainen mansikanviljelijä Vesa Koivistoinen.

Koivistoisen mukaan Honeoye-lajike on pikainen kukkija. Mansikan kehittyminen kukinnasta raakileeksi kestää muutaman päivän, raakile punastuu poimintakuntoon noin kolmessa viikossa.

Neljännessä polvessa mansikkaa viljelevän tilallisen mukaan ajankohta on aikainen, mutta ei poikkeuksellinen.

– Pari vuotta sitten ensimmäiset mansikat tulivat myyntiin kymmenennen päivän tienoilla.

Pakastajan kannattaa olla hereillä

Koivistoisen mansikkaa viljellään Lahden lisäksi Hollolassa ja Vantaalla, yhteensä liki sadan hehtaarin alalla. Lajikekirjo on alkukesän Honeoyesta keskikesän Polkaan ja Senga Seganaan.

Myöhäisimpiin elokuun marjoihin kuuluvat Salsa ja kauttaaltaan tumman punainen Malwiina.

– Marjaa saadaan varmasti vielä loppukesälläkin, mutta kiihkeimmästä satokaudesta näyttäisi tulevan nyt niin lyhyt, että syömä- ja pakastemarjakausi ajoittuu samaan.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtajan Miika Ilomäen mukaan mansikan pääsadon ennakoidaan nyt kypsyvän lämpimän ja aurinkoisen sään ansiosta rysäyksellä koko maassa.

– Viime vuonna mansikkaa saatiin tasaisesti pitkin kesää. Nyt näyttää siltä, että ainakin eteläisessä Suomessa sesonki on viikon, puolitoista keskimääräistä aiemmin.

Pakastajille ja säilöjille saattaa tulla kiire.

– Jos sato kehittyy ennusteiden mukaan, viimeistään juhannuksen jälkeen alkaa kiivain sesonki ja silloin kannattaa olla liikkeellä, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja vinkkaa.