Syksyn maakuntavaaleja uhkaa siirto? – Orpo: Vaalien ajankohta ei "ykköskysymys"

Iltalehden mukaan oikeuskanslerinvirasto esittää maakuntavaaleihin puolen vuoden valmistautumisaikaa.

maakuntavaalit
Petteri Orpo
Petteri OrpoVesa Moilanen / Lehtikuva

Maakuntavaalien järjestäminen lokakuussa uhkaa mutkistua entisestään, sillä Iltalehden tietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan oikeuskanslerinvirasto pitää maakuntavaalien aikataulua liian nopeana.

Lehden mukaan apulaisoikeuskanslerin sijainen Kimmo Hakonen on kertonut eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, että maakuntauudistukseen liittyvien lakien voimaantulon ja vaalien välillä pitäisi olla puoli vuotta valmistautumisaikaa. Yle on saanut tiedolle vahvistuksen.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä viestitti talvella, että vaalien toteutumisen kannalta ehdoton takaraja on heinäkuun alku, jolloin lainsäädännön on oltava kunnossa. Tässä kuussa hän sanoi, ettei maakuntavaalien järjestäminen ole muutamasta päivästä kiinni.

Maakuntavaalit on hallituksen linjauksen mukaan määrä pitää lokakuun lopulla.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) sanoi tiistaina toimittajille, että maakuntavaalien ajankohta ei ole "ykköskysymys". Sen sijaan Orpon mukaan on olennaista, että eduskunta saa sote- ja maakuntauudistukseen liittyvät lait käsitellyksi perusteellisesti.

– Minulle ykköskysymys on se, että eduskunta käsittelee lait hyvässä järjestyksessä ja perusteellisesti. Kun valiokunnat ovat pääsemässä maaliin, silloin katsotaan, milloin vaalit on aikaisintaan mahdollista järjestää, Orpo sanoi eduskunnassa.

– Otetaan nyt rauhallisesti tämän vaaliajankohdan suhteen ja tehdään ensin hyvää lainsäädäntöä. Antaa eduskunnan tehdä ensin työnsä.

Pienpuolueiden kantelu ei johda toimiin

Maakuntavaalien kireä aikataulu on herättänyt huolta sitoutumattomissa ja pienpuolueissa, joille tärkeä kampanja-aika rahoituksen ja kannattajakorttien keräämiseen uhkaa jäädä normaalia lyhyemmäksi.

Liberaalipuolue teki maakuntavaalien aikatauluun liittyvistä ongelmista kantelun oikeuskanslerille, mutta tämä ei ryhtynyt toimenpiteisiin.

Ratkaisussaan oikeuskansleri toteaa, että oikeuskanslerilla ei ole toimivaltaa puuttua siihen, missä aikataulussa eduskunta käyttää lainsäädäntövaltaansa.

Katso myös:

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä