Lapissa paljon maastopaloja – tähän mennessä yli puolet viime vuosien koko kesän keskiarvosta

Kesän nopean edistymisen sekä pitkän sateettoman jakson myötä Lapin pelastuslaitosta ovat työllistäneet useat maastopalot viime viikkoina.

maastopalot
UPM kulotti metsää Konnevedellä.
Vahinkojen lisäksi maastopalot aiheuttavat merkittäviä heikennyksiä pelastusvalmiuden ylläpidossa, muistuttaa Lapin pelastuslaitos.UPM

Useat maastopalot ovat työllistäneet Lapin pelastuslaitosta viime viikkoina. Maastopaloja on ollut noin 30, mikä on yli puolet kolmen viime vuoden koko kesän keskiarvosta.

Erityisesti paloja on ollut Pello Salla -linjan eteläpuolella.

Palot ovat pääsääntöisesti olleet seurausta ihmisten varomattomasta tulenkäsittelystä, mikä on liittynyt yleisemmin risujen tai roskien polttoon ja ruohikoiden kulotuksiin. Näistä palo on karannut huonon valvonnan tai varautumisen myötä ympäröivään maastoon.

Maastopaloihin liittyy myös muutama rakennuspalo tai rakennuspalovaara ja yksi isompi metsäpalo

Lapin pelastuslaitos kehottaa alueen asukkaita, muita maastossa liikkujia ja metsäkoneyrittäjiä varovaisuuteen

– Ruohikkoalueet Lapissa ovat vielä monin paikoin varsin kuivia. Lähipäiville ennustetut vähäiset sateet eivät välttämättä anna pitkäaikaista suojaa maaston syttymiselle vaan kuloheinä kuivaa tuulessa nopeasti, pelastuslaitos muistuttaa.

Metsäpalovaroitukset eteläisessä Lapissa ja ruohikkopalovaroitukset ylemmässä Keski-Lapissa jatkuvat ja laajenevat koko Lappiin ainakin viikonlopuksi. Maastopalojen syttymisherkkyys on siis kohonnut.