Hyppää sisältöön

Puolustusvaliokunta vaatii koko Supoa eduskunnan valvontaan

Puolustusvaliokunta vaatii, että uusien tiedustelulakien myötä koko suojelupoliisi eli Supo on saatava eduskunnan valvontaan. Asian ratkaisee perustuslakivaliokunta.

Suojelupoliisi ei halunnut diplomaattiehdokasta koskavaa lausuntopyyntöä itävaltalaisten tietoon. Kuva: AOP

Puolustusvaliokunnan lausunto liittyy hallituksen laajaan tiedustelulakipakettiin, jossa esitetään muun muassa suojelupoliisin tehtävien huomattavaa laajentamista nykyisestä.

Lakiesityksissä eduskuntaan perustettaisiin uusi tiedusteluvalvontavaliokunta, ja muodollisesti valiokunnan lausunto ottaakin kantaa eduskunnan työjärjestyksen muuttamiseen.

Lausunnossaan puolustusvaliokunta "pitää välttämättömänä, että tiedusteluvalvontavaliokunta tulee valvomaan suojelupoliisin toimintaa kokonaisuudessaan."

Valiokunnan mielestä se on perusteltua valvonnan yleisen uskottavuuden kannalta, mutta myös siksi, että olisi vaikea määritellä tarkasti, onko kyse salaisten tiedonhankintakeinojen käytöstä vai siviilitiedustelutoiminnasta. Valiokunnan mukaan ongelma poistuu, jos parlamentaarinen valvonta koskee koko suojelupoliisin toimintaa.

Lakipaketin esittelyvaiheessa suurin oppositiopuolue SDP ilmoitti, että se suostuu tukemaan lakipaketin säätämistä kiireellisenä vain, jos koko Supo saatetaan parlamentaariseen valvontaan. SDP:n äänet riittäisivät estämään kiireellisen säätämisjärjestyksen.

SDP:ssä iloittiin hallituspuolueiden tuesta vaatimukselle. Aiemmin myös tarkastusvaliokunta on kannattanut koko Supon saattamista eduskunnan valvontaan. Tarkastusvaliokuntaa johtaa SDP:n Eero Heinäluoma ja puolustusvaliokuntaa kokoomuksen Ilkka Kanerva.

Puolustusvaliokunta on yksi lausunnon antavista valiokunnista. Ratkaisevaa on, mille kannalle perustuslakivaliokunta asettuu. Juuri nyt perustuslakivaliokunnan aika menee sosiaali- ja terveysuudistukseen liittyvien lakien käsittelyssä.

.
.