Pompeo luottavaisena: "Trumpin ja Kimin tapaamista valmistellaan yhä"

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sekä Etelä-Korea vakuuttavat luottavansa Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean tapaamisen toteutumiseen.

Mike Pompeo Kuva: Jim Watson / AFP

Yhdysvallat valmistelee yhä presidentti Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin historiallista huipputapaamista, vakuuttaa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.

Toimittajatapaamisessa Washingtonissa Pompeo kieltäytyi kuitenkin arvioimasta, toteutuuko tapaaminen sovitusti 12. kesäkuuta Singaporessa. Hänen mukaansa Yhdysvallat tekee kaikkensa, jotta Trumpin ja Kimin keskustelut muodostuisivat menestykseksi. Ulkoministeri sanoi olevansa luottavainen, että lopulta näin tapahtuisi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vihjasi tiistaina, että huippukokous Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa saattaa lykkääntyä.

– Jos se ei järjesty, niin ehkä se järjestyy joskus myöhemmin, Trump sanoi ottaessaan vastaan Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin Valkoisessa talossa.

Etelä-Korean presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja on sitä vastoin optimistisemmalla tuulella. Hän arvioi, että Trumpin ja Kimin tapaaminen aikataulussaan tapahtuu 99,9 prosentin varmuudella.

Koreoiden odotetaan tapaavan jälleen

Etelä- Korean edustajan mukaan Koreat todennäköisesti jatkavat keskinäisiä neuvottelujaan lähiaikoina.

Pohjois-Korea perui viime viikolla neuvottelut Etelä-Korean kanssa. Se perusteli neuvottelujen perumista Yhdysvaltain ja Etelä-Korean järjestämillä yhteisillä sotaharjoituksilla. Pohjois-Korea pitää harjoitusta provokaationa.

Etelä-Korea odottaa, että Koreoiden neuvottelut jatkuvat ensi perjantain jälkeen, kun sotaharjoitukset päättyvät.

Aiheesta muualla: