1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Olof Palme

Palmen murhasta uusi teoria: Murhaaja oli yksi ensimmäisistä silminnäkijöistä

Kohu Olof Palmen ratkaisemattoman murhan ympärillä kiihtyy jälleen, kun ruotsalaislehti julkaisi vuosien selvitystyön ja teoriansa murhaajan henkilöllisyydestä.

Olof Palme vuonna 1984. Kuva: Tobbe Gustavsson / EPA

Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhaaja oli todennäköisesti yksi murhan silminnäkijöistä, kertoo ruotsalainen Filter-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Lehti on julkaissut toimittaja Thomas Pettersonin 12 vuotta kestäneen tutkimustyön tulokset. Tutkimusten perusteella Olof Palmen ampui mies, joka nousi julkisuuteen yhtenä murhan ensimmäisistä silminnäkijöistä.

Palmen murhatutkimusten yhteydessä mies on tunnettu nimellä ”Skandiamannen” eli Skandiamies, koska hän oli kävelemässä pois työpaikaltaan Skandialta ja kulki Palmen pariskunnan takana. Myöhemmin poliisi kuuli häntä silminnäkijänä.

Filterin mukaan mies oli Palme-vastainen ja hän osasi käyttää ampuma-asetta, koska oli jäsenenä ampumaklubilla. Skandiamiehellä oli jopa läheinen ystävä, joka oli asekeräilijä, ja jolla oli kokoelma Palmen murha-aseeksi sopivia revolvereja.

Selvityksiä tehneet toimittajat ovat jättäneet materiaalinsa murhaa tutkivalle Palme-ryhmälle, joka on lehden mukaan osoittanut johtopäätökseen suurta kiinnostusta.

Tapahtuma-aikaan vuonna 1986 noin 50-vuotias Skandiamies on kuitenkin kuollut jo useita vuosia sitten.

Pääministeri Olof Palme ja hänen Lisbet-vaimonsa olivat palaamassa elokuvista helmikuun 28. päivänä 1986, kun Palme ammuttiin kuoliaaksi Sveavägenillä Tukholman keskustassa. Lisbet Palme on ainoa, joka näki murhaajan kasvoista kasvoihin.

Käräjäoikeus tuomitsi teosta Christer Petterssonin, mutta hovioikeus vapautti hänet puutteellisten todisteiden takia. Pettersson kuoli vuonna 2004.

Filter-lehden tutkimuksista ovat uutisoineet tiedotusvälineet Ruotsissa laajalti. Muun muassa Ruotsin yleisradio SVT (siirryt toiseen palveluun), Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) ja Expressen (siirryt toiseen palveluun) ovat kertoneet maan kuuluisimman salamurhan mahdollisista uusista käänteistä.