1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Parakkeja ei saadakaan ensiavuksi Hämeenlinnan Lammin Konnarin koulun sisäilmaongelmiin

Lähes 350 oppilaan liikunnallisesti tunnetulla Konnarin koululla tiivistetään pahimmat mikrobien pilaamat huonetilat, jotta niistä ei pääse valumaan ilmaan opetustiloihin.

Hämeenlinna
Poika vetää leukoja
Konnarin oppilaat ovat hyvin liikunnallisia. Koulu on maankuulu leuanvetoharrastuksesta.Konnarin koulu 4A

Lammin Konnarin koulun kunto on osin heikko.

Vastavalmistuneessa kosteus- ja sisäilmatutkimuksessa koulun 1950-luvun rakennuksessa havaittiin mikrobivaurioita, merkittäviä ilmavuotoyhteyksiä, alipainetta, ilmanvaihtokoneiden likaisuutta sekä kohonneita kosteusarvoja. Konnarin koulussa on noin 340 ala-asteen oppilasta sekä opettajia ja muuta henkilökuntaa parikymmentä.

Raportissa suositellaan 50-luvun kouluosasta siirtymistä väistötiloihin ja toissijaisena tilojen laaja-alaista korjaamista. Kriittisimmät korjaukset pyritään tekemään kesän aikana.

Konnarin koulussa on useita, eri aikaan rakennettuja koulutiloja. Konnarin koulussa on koettu sisäilmaan liittyvää oireilua.

Opetusta Konnarin koululla kuitenkin jatketaan, koska yli kolmen sadan oppilaan koululle ei pystytä hankkimaan väistötiloiksi parakkejakaan nopealla aikataululla.

Parakit jäivät haaveeksi

Konnarin koululle tehdään ensi vaiheessa tiivistystöitä, jotta mikrobien pilaamaa ilmaa ei pääse leijumaan oppilaiden ja opettajien työtiloihin. Vielä talvella 2018 koululle aiotusta parakeista joudutaan luopumaan, koska sellaisia ei saada lyhyellä aikataululla.

Runsas vuosi sitten (2017) Konnarin koulu tuli maankuuluksi, kun sen oppilaat haastoivat muita koululaisia päivittäiseen liikunnalliseen leuanvetoon välitunneilla.

Hämeenlinnan koulutoimessa on hyvin runsaasti sisäilmaongelmista kärsiviä kouluja ja päiväkoteja. Alkuvuodesta arvioitiin, että vajaa pari tuhatta koululaista tai heitä pienempää lasta joutuu viettämään päiviään sisäilmaongelmallisiksi todetuissa tiloissa.

Lue seuraavaksi