1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asepalvelus

Kokoomuksen puoluehallitus: Lisää naisia varusmiespalvelukseen

Puolueen hallitus esittää koko ikäluokkaa koskevia kutsuntoja.

asepalvelus
sotilaita harjoituksessa
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kokoomuksen puoluehallitus esittää kokoomuksen puoluekokoukselle siirtymistä koko ikäluokkaa koskeviin kutsuntoihin. Asiasta kertoo puolueen eduskuntaryhmä tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan tällä tavoin voitaisiin edistää koko ikäluokan hakeutumista maanpuolustuksellisiin tehtäviin, vaikka varusmiespalvelus säilyisi naisille vapaaehtoisena.

Naisten kutsuntojen lisäksi Kokoomuksen puoluehallituksen mukaan asevelvollisuusjärjestelmää on tulevaisuudessa uudistettava entistä tasa-arvoisemmaksi ja seuraavissa hallitusohjelmaneuvotteluissa on päätettävä, että asevelvollisuuden tulevaisuutta aletaan laajemmin selvittää.

Puoluehallitus haluaa selvittää myös koko ikäluokkaa koskevan kansalaispalveluksen mahdollisuudet.

Viime viikolla aiheesta virisi vilkas keskustelu, kun puolustusministeri Jussi Niinistö (sin. ) ehdotti Lännen medialle antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta voitaisiin luopua määräajaksi.

Tuore selvitys kansalaispalvelusta

Tänään keskiviikkona julkistetussa Bank of Ideas -ajatushautomon selvityksessä esitetään, että nykymuotoinen asevelvollisuus tulisi korvata kansalaispalveluksella, johon velvoitettaisiin myös naiset, ahvenanmaalaiset ja Jehovan todistajat.

Kansalaispalveluksen voisi suorittaa asepalveluksena tai uudenlaisena varautumispalveluksena, joka korvaisi siviilipalveluksen.

Selvityksen ovat kirjoittaneet Bank of Ideas -ajatushautomon puheenjohtaja Kaisa-Maria Tölli ja dosentti Tuomas Kuronen. Kyseessä on ensimmäinen kansalaispalveluksen sisältöä ja toteuttamista koskeva selvitys.

Juttu päivitetty 23.5. kello 12:49: lisätty STT:n tiedot ajatushautomon selvityksestä.

Lue myös:

Näin Niinistö perustelee aloitettaan naissotilaista: "Tällä sain median tiedostamaan puolustusvoimien suuren säästövaateen"

Puolustusministeri säästäisi naisten asepalveluksesta pari miljoonaa: Samaan aikaan Suomella on alkamassa rauhanajan kallein varustautuminen

Lännen Media: Puolustusministeri Niinistö säästäisi jättämällä naiset ulos armeijasta – Reserviläisliitto tyrmää ehdotuksen

Lue seuraavaksi