Yrittäjät listasivat parhaat paikat yrittää – Pääkaupunkiseutu ja Tampere loistavat poissaolollaan

Seinäjoki on Suomen yrittäjämyönteisin iso kaupunki. Siellä yrittäjyyskasvatus aloitetaan jo päiväkodissa ja virkamiehet vierailevat jokaisessa 3 000 yrityksessä aika-ajoin.

yrittäjyys
Ilmakuva Helsingin keskustasta.
Jouko Tapper / Yle

Yrittäjien mielestä parhaat kunnat yrittää ovat Seinäjoki, Lieto ja Muurame. Paras alue on Pohjois-Karjala.

Yrittäjien listauksessa on silmiinpistävää, että isoimmat kaupungit loistavat poissaolollaan. Kymmenen kärjessä ei ole Helsinkiä, Vantaata, Espoota tai Tamperetta, vaikka niissä on eniten yrityksiä.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien kyselystä, johon vastasi yli 5 800 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Kyselyn tulos julkaistiin keskiviikkona kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella, jossa on paikalla 1 200 kunnan virkamiestä, valtuutettua ja yrittäjävaikuttajaa.

Yrittäjyyskasvatus alkaa päiväkodissa

Isojen kaupunkien ykköseksi valittu Seinäjoki menestyi kaikilla mittareilla, mistä kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki on iloinen.

– Yritämme toimia jouhevasti, nopeasti ja määrätietoisesti, Rasinmäki kuvaa.

Toivo Sukari, kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki, toimitusjohtaja Tuomas Hentula ja hallintojohtaja Jari Jokinen allekirjoittamassa Ideaparkin esisopimusta viime maaliskuussa.
Toivo Sukari, kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki, toimitusjohtaja Tuomas Hentula ja hallintojohtaja Jari Jokinen allekirjoittamassa Ideaparkin esisopimusta viime maaliskuussa.Olli Koski / Yle

Hänen mukaansa yrittäjähenki on pesiytynyt koko kaupunkiin: virkamiehiin ja konserniyhtiöihin. Yrittäjyyskasvatusta annetaan jo Seinäjoen päiväkodeissa.

Kaupunki pyrkii toimimaan yrityksien hyväksi maanhankinnassa, kaavoituksessa ja tonttipalveluissa. Myös peruspalvelut ovat tärkeitä, jotta yritykset saavat työntekijöitä.

– Lähtökohtana on kuusi vuotta sitten tehty strategia, jonka mukaan yrittäjyys on tärkein voimavara.

Miten Seinäjoen toiminta eroaa esimerkiksi pääkaupunkiseudusta? Rasinmäki arvioi, että suuruus vaikuttaa.

– 63 000 asukkaan kaupungissa voimme tuntea kaikki. Meillä on 3 000 yritystä ja pyrimme käymään niissä viiden vuoden aikana.

Samaa arvelee Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

– Pienissä kunnissa kuntatoimijat ja yrittäjät ovat hyvin tiiviissä yhteydessä keskenään ja jokaisella yrityksellä on kunnalle merkitystä. Näin yrittäjien toiveet tulevat helpommin ja yksilöllisimmin kuulluiksi, Oksala sanoo.

Hänen mukaansa Helsingissä heikoimmaksi osa-alueeksi arvioidaan julkisia hankintoja, joihin pienet yritykset kokevat usein hankalaksi osallistua.

Jyvät erottuvat akanoista

Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Hannamari Heinonen sanoo, että voittajat ovat menestyneet kyselyssä aiemminkin.

– Jokainen kunta toimii todella tiiviissä vuoropuhelussa yrittäjien kanssa ja ymmärtää, että ne tuottavat verotuloja ja palveluja, Heinonen kuvaa voittajia.

Kyselyssä ovat menestyneet usein pienet kunnat, vaikka pääkaupunkiseudulla on paljon yrityksiä.

– Trendi on ollut, mitä pienempi paikka, sitä parempi tulos. Se johtuu ehkä siitä, että toimijat tuntevat toisensa paremmin ja tapaavat luontevasti useilla foorumeilla.

Isoissa kaupungeissa kaupungin elinkeinopolitiikka voi jäädä etäiseksi yrittäjälle tai kaupunki voi näyttäytyä monimutkaisena kumppanina. Yksi selittävä tekijä Heinosen mukaan on, että kyselyn vastausmäärä isojen kaupunkien yrittäjiltä jäi pieneksi.

Menestyksen salaisuus on Heinosen mukaan silti selvä.

– Suomessa kaikki kunnat haluavat olla yrittäjämyönteisiä. Jyvät erotellaan akanoista siinä vaiheessa, kun strategiasta tehdään totta.

Kyselyn mukaan yrittäjät ovat tyytyväisempiä kotikuntaansa kuin aiemmin. Parhaat arviot yrittäjät antavat elinkeinopolitiikasta, viestinnästä, koulutuksesta ja osaamisesta. Tyytymättömimpiä yrittäjät ovat kunnan hankintapolitiikkaan.

Yrittäjien mielestä parhaat kunnat

Yli 50 000 asukasta:

 1. Seinäjoki
 2. Jyväskylä
 3. Joensuu
 4. Kouvola
 5. Salo
 6. Kuopio
 7. Oulu
 8. Rovaniemi
 9. Lappeenranta
 10. Turku

10 000–50 000 asukasta

 1. Lieto
 2. Ilmajoki
 3. Lieksa ja Ylöjärvi
 4. Lempäälä
 5. Ulvila
 6. Pirkkala
 7. Naantali
 8. Kaarina
 9. Alavus

Alle 10 000 asukasta

 1. Muurame
 2. Merikarvia
 3. Vieremä
 4. Keitele
 5. Säkylä
 6. Ilomantsi
 7. Pomarkku
 8. Karvia
 9. Siikainen sekä Rusko

Yrittäjien mielestä parhaat alueet:

 1. Pohjois-Karjala
 2. Satakunta
 3. Etelä-Pohjanmaa
 4. Pirkanmaa
 5. Savo
 6. Varsinais-Suomi
 7. Pohjois-Pohjanmaa
 8. Keski-Suomi
 9. Lappi
 10. Uusimaa
 11. Etelä-Karjala
 12. Etelä-Savo ja Kainuu
 13. Keski-Pohjanmaa
 14. Pääkaupunkiseutu
 15. Kymi ja Rannikko-Pohjanmaa
 16. Häme
 17. Päijät-Häme