Mitä, Kosovo huippukohde turistille? Lonely Planet listasi Euroopan parhaat matkailukohteet

Turismi on ruuhkauttanut monen perinteisen matkailukohteen. Lonely Planetin tämän vuoden huippukohteissa on paljon uusia nimiä.

Viininkorjuuta viime syyskuussa kosovolaisittan, Rahovecin alueella. Kuva: Valdrin Xhemaj/Epa

Kyllästyttääkö jonottaa Eiffelin torniin? Onko Barcelonan Ramblalla jo ihan liikaa ruuhkaa ja roskia?

Ei hätää. Reppumatkailijoiden suosikkiopas, Lonely Planet on listannut jälleen uusia huippukohteita Euroopasta. Miltä kuulostaa Kosovo tai Albanian pääkaupunki Tirana? Entä Skotlannin Dundee?

Maailman suurin matkaoppaiden ja -sivustojen julkaisija Lonely Planet laatii vuosittain listoja, eikä pelkästään enää reppumatkailijoille. Uudella listalla on mukana perinteisiä matkailumaitakin, tosin esimerkiksi Italiasta ei ole listalla vanha tuttu Toscana tai Venetsian ympäristö, vaan pohjoisitalialainen Emilia-Romagna.

Bolognassa Lonely Planet kehuu erityisesti ruokakulttuuria. FICO on suuri ruoka-aiheinen teemapuisto. Kuva: Giorgio Benvenuti/Epa

Massaturismin kirot on Lonely Planetin kustannusjohtajan, Tom Hallin mukaan otettu huomioon listaa laadittaessa:

– Turismin kasvusta suosittuihin Euroopan kohteisiin tunnetaan kasvavaa huolta, erityisesti kiireisten kesäkuukausien aikana. Joten tällä listalla halusimme osoittaa, että ympäri Eurooppaa on tarjolla runsaasti upeita vaihtoehtoja, sanoi Hall CNN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Paineita etsiä uusia kohteita on, koska matkailu lisääntyy voimalla. Esimerkiksi viime vuonna maailmassa tehtiin 1,3 miljardia turistimatkaa oman maan rajojen yli. Vuonna 2030 matkoja arvioidaan kertyvän jo 1,8 miljardia.

Hallin mukaan listalta löytyy vaihtoehtoja niin kaupunkilomailijoille kuin kauniita maisemia tai kulinaarisia nautintojakin etsiville.

– Kaikkia noita löytyy Italian Emilia-Romagnan alueelta. Se on aliarvostettu verrattuna moniin Italian suositumpiin kohteisiin, sanoi Hall.

Rubinin marskimaa Cantabriassa, Luoteis-Espanjassa. Kuva: Pedro Puente Hoyos/Epa

Vain Provence on "vanha tuttu"

1) Emilia-Romagna, Italia. Alueen valintaa on perusteltu erityisesti Bolognan kulinarismilla, mutta myös Ferraran Italian juutalaisista ja holocaustista kertovalla museolla sekä Riminin Cinema Fulgorilla.

2) Cantabria, Espanja. Luoteis-espanjalaisesta Cantabriasta nostetaan esille jylhä luonto, luolamaalaukset sekö Santillana del Marin ja Comillasin kylät. Santanderin kaupunkia ja Picos de Europan kansallispuistoa kehutaan myös.

3) Friisinmaa, Alankomaat. Toinen Euroopan tämän vuoden kulttuuripääkaupungeista, vähän Poria suurempi Leeuwarden on Lonely Planetin suosikkikohde Friisinmaalla. Kun kanaviin ja historialliseen keskustaan uupuu, voi suunnistaa rannikolle, Vattimeren kansallispuistoon.

4) Kosovo. Lonely Planetin mukaan Kosovon tärkeitä täkyjä ovat Via Dinarican patikkareitit, Prizrenin elokuinen dokumenttielokuvafestivaali sekä Rahovecin viinialue.

Laventelipelto Valensolessa, Provencessa. Kuva: Sebastien Nogier/Epa

5) Provence, Ranska. Provence on houkuttanut matkailijoita jo vuosikymmeniä, jopa satoja. Yhä laventelipellot, oliivipuut ja rannikon kalkkikiviset lahdelmat, "calanguet" ovat tärkeitä houkuttimia. Lonely Planet kehuu myös Aix-en-Provencea ja Marseillea. Taiteenrakastajia usutetaan Porquerollesiin, jossa avautuu kesäkuun alussa iso taidemuseo, Fondation Carmignac; sekä Arles'hen, Fondation Luman ateljeepuistoon.

6) Dundee, Skotlanti. Hiukan Jyväskylää isommassa Dundeessa kannattaa vierailla uudessa Victoria and Albert Museumin design-museossa, joka avautuu syyskuun puolivälissä. Kengo Kuman suunnittelema museorakennus on ensimmäinen osa Dundeen miljardin punnan uudistusohjelmassa.

**7) Pienet Kykladit, Kreikka. **Pienet Naxosin ja Amorgosin välissä sijaitsevat saaret ovat melko vähän tunnettuja, vaikka Koufonísi onkin lisännyt suosiotaan. Jos matkailija kaipaa kreikkalaista tunnelmaa ajalta ennen turistimassojen vyöryä, Donoúsan, Irakleián, ja Schoinoúsan saarilta löytää vielä yhden tavernan rantoja.

Koko perhe on asettunut soittamaan kadulle Vilnassa. Kuva: Valda Kalnina/Epa

8) Vilna, Liettua. Vilnassa historia on läsnä, barokkityylisen vanhan kaupungin ja toisen maailmansodan juutalaisgheton muodossa. Samalla kaupungissa on nuorekasta energiaa, varsinkin taiteilijoiden kaupunginosassa Užupisissa. Lonely Planet muistuttaa myös, että Liettuan ensimmäisestä itsenäisyysjulistuksesta tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta, ja sitä juhlitaan eri tavoin.

9) Vipavan laakso, Slovenia. Punatiilisiä kyliä ja goottilaisia torneja ja viinitarhojen peittämiä loivia rinteitä – mutta nyt ei siis olla Italian Toscanassa, vaan Sloveniassa, pääkaupunki Ljubljanan länsipuolella. Lonely Planet usuttaa tutustumaan alueeseen pyöräillen, paikallisten viinioppaiden matkassa.

10) Tirana, Albania. Lonely Planet kehuu Albanian pääkaupungin nopeaa muodonmuutosta, jonka käynnistäjä on nykyinen Albanian pääministeri Edi Rama. Rama oli kaupungin pormestari 2000-2011. Taloja maalattiin kirkkain värein ja kansalaisia kannustettiin luopumaan saastuttavista henkilöautoista ja pyöräilemään. Dajti-vuorelta on hienot näkymät kaupunkiin ja ruokailla sekä shoppailla voi Bllokun muodikkaassa kaupunginosassa.

Lue lisää: