1. yle.fi
  2. Uutiset

Kahden euron bussimatkat vetivät Riihimäen kaupunkiliikenteen kasvuun

Aiempaa halvempia bussimatkoja suunnitellaan nyt myös Riihimäen ja Tervakosken sekä Ryttylän välille.

Riihimäki
Bussi Riihimäen katukuvassa
Teemu Heikkilä

Riihimäen kaupunkiliikenne on kokenut kovimman muutoksen kymmeniin vuosiin. Tyhjähköinä liikkuneet linja-autot vetävät taas matkustajia.

Aamuisin bussit alkavat olla täysiä koululaisista, mutta nyt myös aikuiset hyppäävät mielellään bussin kyytiin.

Aivan ilmaista bussilla ajelu ei vieläkään ole, mutta toki entistä edullisempaa. Aikuisen kertalippu maksoi aiemmin 3,30 euroa, nyt se on 2 euroa. Lastenlippu on halventunut 1,70 eurosta tasan euroon.

Mobiilirahastus tekee matkustamisen entistäkin houkuttelevammaksi. Maksu mobiililaitteilla on nopea, ja sitä bussiyhtiökin suosittelee.

Uudistusta on tapahtunut myös bussikalustossa. Matalalattiabusseihin pääsee helposti niin lapsi kuin harmaahapsi.

– Kyllä matkustajamäärien kasvu näkyy. Kaupunkibusseihin pääsee nyt niin lastenrattailla kuin rollaattoreilla, kertoo ajomestari Petri Linden Riihimäen kaupunkiliikennettä ajavasta Ventoniemestä.

Kuukausilipuista tulossa edullisempia

Bussilippujen kertahinnat kaupunkiliikenteessä ovat pudonneet tuntuvasti, ja samoilla linjoilla ollaan kuukausilippujen kanssa.

Kaupunki valmistelee kuukausilippujen hinnan alentamista 45,70 eurosta 40 euroon.

Tarkoitus on, että jatkossa myös muut kuin riihimäkeläiset voisivat ostaa halvennettuja kaupunkiliikenteen lippuja.

Kaupunkibusseihin pääsee nyt niin lastenrattailla kuin rollaattoreilla.

Petri Linden

Uranuurtaja bussilippujen hinnan alentajana Riihimäki ei ole. Naapurikaupungissa Hyvinkäällä bussilippujen hintaa pudotettiin jo aiemmin. Aikuisen kertalippu Hyvinkäällä on 2,50 euroa. Ventoniemi ajaa paljon myös Hyvinkäällä.

Ventoniemi on lisäksi itse pudottanut työmatkaliikenteen hintoja, kun se ajaa työvuoroihin sopivia reittejä Hyvinkäältä Helsinkiin.

Seutuliputkin nykyistä halvemmiksi?

Riihimäen kaupunki on tyytyväinen matkustajamääriin; lisävuoroja harkitaan kaupunkiliikenteeseen ensi syksystä alkaen. Suunnitteilla on myös bussilippujen hintojen alentaminen seutuliikenteessä.

Busseilla pääsisi nykyistä edullisemmin Hausjärven Ryttylästä ja Janakkalan Tervakoskelta Riihimäelle.

Myös loppilaisille olisi aikanaan luvassa nykyistä halvempia bussimatkoja Riihimäelle.

Nettomaksaja on aina kunta

Aiempaan halvemmat lipun tulivat käyttöön Riihimäellä syksyllä 2017. Vertailukelpoiset tilastot näyttävät bussiliikenteelle kovaa kasvua. Matkustajamäärä nousi 19 prosenttia alkuvuodesta 2017 alkuvuoteen 2018.

Lipputuloja Riihimäen kaupunkiliikenne tuottaa vuosittain runsaat 200 000 euroa. Nettomaksajana Riihimäen kaupunki on kaupunkiliikenteessä noin 400 000 eurolla. Kaupunkiliikenteen kokonaiskustannukset ovat kuluvalle vuodelle 920 000 euroa.

Liikennöitsijät saavat kaupunkiliikenteen reiteistä ennalta sovitun korvauksen vuosittain. Kunta maksaa suurimman osan ja yleensä kunta saa julkiseen liikenteeseen myös valtionavustusta.

Valtio maksaa Riihimäelle kaupunkiliikenteestä noin 300 000 euroa vuodessa.

Lue seuraavaksi