1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pöllölinnut

Huippuharvinainen lintu Hämeenlinnassa – kuva vahvisti päiväunilla torkkuneen kyläpöllöseksi

Birdlife Suomen mukaan Hämeenlinnan Lammilla tavattiin tiistaina kevään toistaiseksi harvinaisin lintu. Tieto sai lintuharrastajat liikkeelle.

Kuva: Leila Uotila

Päiväunilla olleen kyläpöllösen kuvasi Lammilla Leila Uotila, joka arveli lintua aluksi sarvipöllöksi sen pienten korvatupsujen vuoksi. Pöllö oli kuitenkin pienikokoinen, vain hieman varpuspöllöä isompi.

Uotila laittoi kuvan myöhemmin illalla Facebookista löytyvään linturyhmään. Pian lintuharrastajat määrittivät pöllön kuvista kyläpöllöseksi.

Kyläpöllönen (Otus scops) on havaittu Suomessa ainoastaan kerran aikaisemmin, kesällä 2011. Silloinkin vieras tavattiin Hämeessä samoilla seuduilla, nimittäin Hämeenlinnan Hauholla, vain runsaan 20 kilometrin päässä tiistaiselta havaintopaikalta.

Lintuharrastajia kerääntyi runsaasti Hauholle juhannusyönä vuonna 2011 odottamaan rauhallisesti havaintoa Suomen ensimmäisestä kyläpöllösestä. Kuva on napattu kello 22.36 ja odotus palkittiin kyläpöllösen ääntelyllä kello 00:53. Tuolloin lintu viipyi alueella useita päiviä. Kuva: Juha Salminen

Kyläpöllönen sekoitti Hämeenlinnan Hauhon Mustilan pienen kylän elämän seitsemän vuotta sitten. Nyt väkeä on virrannut myös Lammille.

Hehkutusta vasta jälkeenpäin

Leila Uotila havaitsi kyläpöllösen parin kilometrin päässä kotoaan.

– Siinä pari peipposta ja pajulintua hyppelehti aika hätääntyneen oloisesti ja päästeli varoitushuutoja. Niihin kiinnitin huomiota. Ajattelin, että mikä hätä niillä mahtaa siinä olla. Sitten kun pensasta tarkkailin, missä ne hyppelivät, näinkin tämän pöllön puunrunkoon vasten painautuneena. Sillä tavalla vaan se osui silmiin.

Uotila on tyytyväinen, että ei heti tajunnut kuvaavansa kyläpöllöstä. Hän ehti ihan rauhassa katsella ja kuvailla lintua. Jos hän olisi arvannut vieraan harvinaiseksi, olisi hän varmasti hälyttänyt paikalle muitakin.

Vasta jälkeenpäin lintuharrastajien hehkutus sai Uotilan ymmärtämään, mitä oli tapahtunut.

– Sittenhän sen vasta tajusi, että hyvänen aika, että nyt on tapahtunut jotain ihan todella ihmeellistä ja harvinaista.

Lämpö ja kaakkoisvirtaukset syynä vierailuun?

Kyläpöllönen pesii Etelä-Euroopasta itään Mongolian pohjoispuolelle, Suomea lähinnä Mustanmeren pohjoispuolella Ukrainassa ja Venäjällä.

Suomessa kyse on todellakin harvinaisesta linnusta, vahvistaa Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved. Koska kyse on huomaamattomasta linnusta, voi sen vierailuja jäädä pimentoon.

Kyläpöllösestä ei ole tehty muissakaan Pohjoismaissa montaa havaintoa. Vain parisenkymmentä, muistelee Södersved. Baltiassa hänen tietääkseen havaintoja ei ole tehty laisinkaan.

Miten kyläpöllönen on Lammille päätynyt?

– Kukaanhan ei tiedä, mikä on syynä, mutta yhdistäisin sen todennäköisimmin tähän lämpimään ja kaakkoisvirtaukseen. Ehkä sieltä on muuttomatka mennyt pitkäksi jollakin pöllöllä ja se on päätynyt sitten tänne asti, mutta todellisuus voi olla jotain muutakin.

Ilman kuvaa kyläpöllönen olisi jäänyt tunnistamatta

Kyläpöllönen saattaa pyöriä Lammilla tai lähistöllä jonkin aikaa ennen kuin se tajuaa, ettei seudulla ole muita lajitovereita.

Birdlife Suomi kertoo, että ennen kyläpöllöstä kevään harvinaisimmat linnut olivat puolitoista viikkoa sitten Loviisassa nähty Suomen neljäs valkosiipikiuru ja viime torstaina Tohmajärvellä nähty aavikkohaukka.

Ilman kuvaa havainto kyläpöllösestä olisi jäänyt varmistamatta. Birdlife Suomi muistuttaakin, että määrittäminen edes jonkinlaisesta valokuvasta on aina helpompaa kuin sanallisen kuvauksen tulkitseminen.

Lammin kyläpöllösestä on kirjoittanut muun muassa Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Juttuun on lisätty kyläpöllösen kuvaajan Leila Uotilan ja Birdlife Suomen tiedottajan Jan Södersvedin kommentit 23.5.2018 kello 15.57.