6 väärää käsitystä kohutusta tietosuoja-asetuksesta: Verotietojen julkaiseminen lopetetaan, saunavuorolistoja ei saa enää pitää ja rappukäytävien nimitaulut häviävät

Uusi tietosuoja-asetus on aiheuttanut paljon hämmennystä ihmisissä.

tietosuoja
Kerrostalon rappukäytävä
Henrietta Hassinen / Yle

Perjantaina koko EU:n alueella voimaanastuvasta uudesta tietosuoja-asetuksesta on liikkunut julkisuudessa useita vääriä käsityksiä tai väittämiä.

Kokosimme yhteen niistä kuusi ja kerromme, miten asioiden oikea laita on.

1. Nimitaulut katoavat kerrostalojen rappukäytävistä

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen piti helmikuussa Savon Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) mahdollisena, että taloyhtiöt joutuvat luopumaan porraskäytäviensä nimitauluista asetuksen takia. Pynnönen sanoi lehdessä, että asetuksen voimaantulon myötä tulee pohdittavaksi, onko rappukäytävän nimitaulu henkilörekisteri ja että nimitauluista pitää ehkä luopua asetuksen hengen mukaisesti.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio tyrmäsi tulkinnan myöhemmin Ylen haastattelussa. Hänen mukaan nimitaulut eivät sellaisenaan muodosta mitään rekisteriä. Tietosuojavaltuutetun mukaan vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, minkälaiseksi kansallinen lainsäädäntö tulee muodostumaan tietosuoja-asetuksen myötä. Aarnio huomautti, että valtaosassa kuntia nimitaulut perustuvat kuntien rakennusjärjestykseen ja niitä on näin ollen velvollisuus pitää.

Myös oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Anu Talus sanoi helmikuussa Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että taloyhtiöissä ei ole tarvetta alkaa ruuvata nimitauluja irti rappukäytävistä tulevaisuudessa. Hänen mukaansa asetuksesta ei seuraa sellaisia muutoksia, että nykyistä käytäntöä täytyisi muuttaa.

2. Saunavuorolistoja ei saa enää pitää

Jotkut ovat saattaneet tulkita, samalla logiikalla kuin taloyhtiöiden rappukäytävien nimitaulujen kohdalla, että taloyhtiön oven vieressä ei saa enää pitää saunavuorolistaa, jossa näkyy talon asukkaiden nimiä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio totesi Ylelle helmikuussa, että ovessa tai oven pielessä oleva saunavuorolista on ”tyypillinen tulkintakysymys”. Hänen mukaansa pitää selvittää, mistä nimilistassa on kysymys. Aarnion mukaan sellaista yleistämistä ei voi kuitenkaan tehdä, että saunavuorolistaa ei koskaan voisi laittaa näkyville.

3. Verotietojen julkaiseminen saatetaan lopettaa Suomessa

Dottir-asianajotoimiston asianajaja Jaakko Lindgren arvioi Aamulehden helmikuussa 2016 julkaisemassa jutussa (siirryt toiseen palveluun), että asetus voi tehdä verotietojen julkistamisesta laitonta, koska se tiukentaa yksityisyydensuojaa.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Anna Talus kuitenkin totesi samassa jutussa, että tietosuoja-asetuksen soveltaminen ei suoraan tee verotietojen julkistamisesta laitonta. Hänen mukaansa asetuksen periaatteet vastaavat hyvin pitkälle jo voimassa olevaa henkilötietodirektiiviä.

Verohallinnon ylitarkastaja Taito von Konow sanoi myös samassa jutussa, että verotietojen julkistaminen tuskin tulee loppumaan. Hän kuitenkin arveli, että joitain muutoksia niiden julkistamiseen voi tulla. Hän arvioi, että jatkossa tiedot ovat edelleen julkisia, mutta miten niitä voidaan käsitellä ja miten Verohallinto tuo ne nähtäväksi, niin siihen voi tulla muutoksia.

4. Lasten syntymäpäiviä varten ei saa pitää osoitelistaa

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Anu Talus kertoo Ylelle, että ministeriöön on tullut yhteydenottoja, joissa on kysytty asetuksen vaikutuksesta esimerkiksi osoitelistoihin, joita tarvitaan lasten syntymäpäiväkutsujen lähettämistä varten.

Talus korostaa, että tietosuoja-asetus ei koske kotitalouksia. Asetuksen sääntöjä ei sovelleta, jos yksityishenkilö käsittelee henkilötietoja vain henkilökohtaisiin tarkoituksiin tai omassa kotitaloudessaan eikä käsittely liity ammatilliseen tai kaupalliseen toimintaan.

5. WhatsAppin käyttö kielletään kaikilta alle 16-vuotiailta

Nuorison suosiman viestisovellus WhatsAppin ikäraja nousee käyttöehdoissa 13 vuodesta 16 vuoteen EU-alueella asetuksen takia. Jotkut ovat voineet tulkita (siirryt toiseen palveluun) tämän siten, että sovelluksen käyttö kielletään kategorisesti kaikilta alle 16-vuotiailta.

Näin ei kuitenkaan ole. Brittilehti The Sun (siirryt toiseen palveluun) kertoi toukokuun alussa, miten WhatsApp aikoo valvoa ikärajan toteutumista. Palvelu luottaa jatkossakin käyttäjien omaan ilmoitukseen. Sovellus pyytää käyttäjiä ainoastaan vahvistamaan nappia painamalla, että he ovat yli 16-vuotiaita. Mitään muita tietoja tai vahvistuksia ei kysytä. Jos käyttäjän ikä ei riitä, WhatsApp kertoo käyttöehdoissa, että tämän vanhemman tai huoltajan täytyy hyväksyä käyttöehdot lapsen puolesta.

Liikkeen tiedote liittyen EU:n uuteen tietosuoja-asetukseen
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

6. Asetuksen rikkominen tuo heti sakot

Vakavimmillaan tietosuoja-asetuksen rikkominen voi aiheuttaa yritykselle kovat sakot (siirryt toiseen palveluun). Toisin kuin joissain yhteyksissä on ymmärretty, sakko ei kuitenkaan ole ainoa tai ensimmäinen seuraus asetuksen rikkomisesta.

Tietosuoja-asetusta rikkoneelle yritykselle voidaan antaa (siirryt toiseen palveluun) ennen sakkoa huomautus, korjauspyyntö tai mahdollisesti tietojenkäsittelykielto.

Lue myös:

Laitoitko rastin kohtaan ”Hyväksyn käyttöehdot”? – EU:n tietosuoja-asetus on täällä, mutta pystytkö hallitsemaan sen myötä tietojasi tai kenties katoamaan verkosta kokonaan?

Uusi tietosuoja-asetus huolettaa yrittäjiä – Kauppakamarin toimitusjohtaja: "Kannattaa rauhoittua ja käyttää maalaisjärkeä"

Katoavatko nimitaulut porraskäytävistä uuden tietosuoja-asetuksen takia? Tietosuojavaltuutettu tyrmää tulkinnan

Digitreenit: Testaa tietosi GDPR:stä