1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turska

WWF: Itämeren turskan syöminen lopetettava heti – kanta romahtanut

Poliittisilla päätöksillä on turskan pyyntikiintiöt sovittu suuremmiksi kuin mitä kanta kestää, syyttää ympäristöjärjestö WWF.

turska
Greenpeace takavarikoi 14. syyskuuta Itämerellä kaksi kalastusverkkoa, jotka kuuluvat järjestön mukaan puolalaisaluksille.
Greenpeace takavarikoi 14. syyskuuta Itämerellä kaksi kalastusverkkoa, jotka kuuluvat järjestön mukaan puolalaisaluksille.Christian Åslund / Greenpeace

Ympäristöjärjestö WWF (siirryt toiseen palveluun) suosittaa, että kuluttajat lopettaisivat Itämerellä pyydetyn turskan syömisen toistaiseksi kokonaan.

Turskakannat ovat romahtaneet ja niiden elvyttäminen vaatii pikaisia ja voimakkaita toimia, WWF sanoo. Järjestö on päivittänyt Kalaoppaansa (siirryt toiseen palveluun), jossa annetaan ohjeita eri kalalajien vastuulliseen kuluttamiseen.

– Itämeren turskakantojen tila on todella huolestuttava. Saaliit ovat käytännössä romahtaneet, ja erityisesti Itämeren pääaltaalta pyydetty ns. itäinen turska on pienikokoista ja huonokuntoista”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska.

Turska kärsii etenkin Itämeren vesialueen heikosta kunnosta ja ylikalastuksesta. WWF vaatii, että turskalle asetettaisiin pyyntikiintiöt, jotka laskisivat pyyntimäärät kestävälle tasolle.

– Helpoin ja nopein tapa auttaa turskakantoja olisi ylikalastuksen lopettaminen. Saaliskiintiöt on poliittisella päätöksellä nostettu toistuvasti tieteellisiä suosituksia suuremmaksi”, Ovaska kertoo.

WWF:n Kalaoppaassa Itämeren turska on ns. "punaisella listalla".

Turskanpyynti keskittyy Itämerellä eteläisille vesille. Suomen vesillä turskaa ei juuri ole.

Ankerias kuolemassa sukupuuttoon

WWF on erittäin huolissaan ankeriaan tilasta Euroopassa. Ankeriaskannat ovat romahtaneet ja ovat vain muutamia prosentteja 1970-luvun tasoasta.

EU:n kalastusministerit estivät viime vuonna ankeriaan suojelemiseksi tehdyn esityksen.

– Ankerias on maailmanlaajuisesti äärimmäisen uhanalainen ja todellisessa vaarassa hävitä vesistämme. Se, ettei ankeriaan kalastusta rajoiteta edes lopullisen sukupuuton uhan edessä, on järjenvastaista – kun ankerias kuolee sukupuuttoon, loppuu varmasti myös sen syöminen, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

Suomalaiset ovat yleensä vastuullisia ja valistuneita kuluttajia kala-asioissa. WWF varoittaa, että ankeriasta voi olla tarjolla esimerkiksi japanilaisissa ravintoloissa nimellä "unagi". Tämä ruokalaji on syytä jättää ostamatta.

Positiivisena uutisena WWF toteaa silakan haitta-ainemäärien pientyneen edelleen. WWF suosittelee ihmisille silakan syöntiä. Tällä hetkellä suurin osa silakkasaaliista menee turkiseläinten ja kalankasvatuksen rehuksi.

23.5. klo 14.30 Uutista täsmennetty: WWF ei vaadi kalastuksen lopettamista kokonaan, vaan vain kiintiöiden asettamista. Kuluttajille WWF suosittelee turskansyönnin lopettamista, kunnes kiintiöt ovat olemassa ja turskakanta elpynyt.

Lue seuraavaksi