Hyppää sisältöön

Elokuvateatteri Nuijamiehen raunioille perustettu yhdistys tuo Lappeenrantaan vaihtoehtoista kulttuuria – toiminta pääsee vauhtiin apurahan turvin

Puolen vuoden ikäinen kulttuuriyhdistys vakiinnuttaa jalansijaa Lappeenrannassa. Yhdistys syntyi pian sen jälkeen, kun Finnkino oli nitistänyt historialliset elokuvateatterit.

Entisessä Nuijamiehen elokuvateatterissa ei tällä hetkellä ole tuoleja, mikä vaikeuttaa yleisötilaisuuksien järjestämistä. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Tuore lappeenrantalainen kulttuuriyhdistys Kulttuuritila Nuijamies on onnistunut haalimaan kasaan rahoituksen toiminnanjohtajan palkkaamista varten. Toiminnanjohtajan etsiminen vauhdittuu, kun Kulttuuritila Nuijamies saa 40 000 euron apurahan Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahastosta.

Jo aiemmin keväällä yhdistys on kerännyt yksityisinä lahjoituksina 10 000 euroa ja saanut toisen kymppitonnin apurahana Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiöltä. Rahoituksella yhdistys pystyy palkkaamaan itselleen toiminnanjohtajan puolen vuoden ajaksi. Toiminnanjohtajan haku alkaa lähipäivinä ja pestin on tarkoitus alkaa syksyllä.

– Toiminnanjohtajan tärkein tehtävä on hankkia yhdistykselle rahoitusta ja itselleen palkkaa, sanoo Kulttuuritila Nuijamies -yhdistyksen puheenjohtaja Teemu Myyryläinen.

– Toiminnanjohtajan paikkaan on jo ollut kiinnostusta, mutta järjestämme ihan aidosti avoimen haun, johon toivotaan mahdollisimman paljon hyviä hakijoita, Myyryläinen jatkaa.

Ydinjoukko ei ennestään tuntenut toisiaan

Kulttuuritila Nuijamies -yhdistyksen alku on ollut lennokas. Viime marraskuussa perustetun yhdistyksen voi kirjaimellisesti sanoa syntyneen elokuvateatteri Nuijamiehen raunioille. Yhdistyksen perustamista edelsi sekava tapahtumaketju, jossa elokuva-alan jättiläinen Finnkino ensin osti pieniä elokuvateattereita Kino-Aulaa ja Nuijamiestä pyörittäneen yrityksen liiketoiminnan ja jo muutaman kuukauden kuluttua lakkautti ne.

Heti lopettamisuutisen jälkeen kerrottiin Finnkinon purkaneen Nuijamiehen historiallisen sisustuksen. Tapahtumaketju kuohutti vanhojen elokuvateattereiden faneja ja pian olikin kasassa kulttuurivaikuttajien porukka, jota yhdisti halu luoda entisen Nuijamiehen tilaan koko kaupunkia palvelevaa kulttuuritoimintaa.

– Yhdistyksessä on mukana eri alojen taiteilijoita ja kulttuurintekijöitä. Ennen yhdistyksen perustamista suurin osa meistä ei tuntenut toisiaan, joten mistään sisäänpäin lämpiävästä porukasta ei ole kyse, Myyrylänen kuvaa.

Nuijamiehen sali edelleen yhdistyksen kiikarissa

Ensimmäisten toimintakuukausien aikana hankitusta 60 000 euron summasta Kulttuuritila Nuijamies -yhdistys aikoo käyttää osan myös taidetapahtumien järjestämiseen tarvittavan tilan vuokraan. Kaikkein mieluiten yhdistys vuokraisi entisen elokuvateatteri Nuijamiehen.

Neuvottelut kiinteistön omistavan Etelä-Karjalan Osuuspankin kanssa ovat katkolla, sillä omistajan mukaan rakennus ei tällä hetkellä ole käyttökunnossa.

– Edelleen jatkamme neuvotteluja Nuijamiehen tilasta, se on paras tämän kaupungin vaihtoehdoista, yhdistyksen puheenjohtaja Teemu Myyryläinen sanoo.

Myyryläisen mukaan yhdistys ei kuitenkaan kaadu vaikka Nuijamiehen tila jäisi saamatta. Yhdistys aikoo järjestää kulttuuritapahtumia joka tapauksessa monenlaisissa tiloissa.