1. yle.fi
  2. Uutiset

Aiotko pitää puheen juhlan sankarille? Vältä virallista puhetyyliä, huipenna puhe loppuun – Katso ammattilaisen neuvot onnittelupuheeseen

Tilannepuhe saa olla lyhyt, vaikka muutaman minuutin mittainen, sanoo puhekouluttaja Kaisa Osola.

juhlapuheet
Aiotko pitää puheen juhlan sankarille? – Katso ammattilaisen neuvot onnittelupuheeseen
Aiotko pitää puheen juhlan sankarille? – Katso ammattilaisen neuvot onnittelupuheeseen

Moni arastelee turhaan onnittelupuheen pitämistä kevään ja kesän juhlissa, ajattelee puheviestinnän kouluttaja Kaisa Osola. Hän rohkaisee kaikkia puheiden pitämiseen.

– Se on tosi tärkeä ele puheen saajalle. Osoitus siitä, että joku haluaa nähdä hänen eteensä vaivaa, Osola sanoo.

Tilannepuhe saa Osolan mukaan olla lyhyt, vaikka muutaman minuutin mittainen. Juhlan hyörinässä kovin pitkä puhe voi jopa uuvuttaa kuulijat. Osola antaa neuvoja siihen, miten omannäköinen, onnistunut puhe syntyy:

Mieti tarkasti, mistä haluat onnitella

Hyvässä puheessa on kirkas ydinidea. Mieti tarkasti, mistä haluat juhlan sankaria onnitella. Jos hän on esimerkiksi osannut pitää kiinni rakkaasta harrastuksestaan kiireisen opiskelun keskellä, häntä voi onnitella siitä.

– Puheen saaja ja hänen ansionsa ovat paljon mielenkiintoisempia kuin kliseet ja yleiset kiitoslauseet, Kaisa Osola sanoo.

Ydinajatus on usein hyvä alku puheelle, ja sen varaan voi rakentaa koko puheen.

Alku kerää huomion, loppu jää mieleen

Puhe toimii, kun sillä on selkeä rakenne: alku, keskikohta ja loppu.

Alku kerää kuulijoiden huomion. Keskikohdassa voi puolestaan nostaa esiin esimerkkejä tai hetkiä, joissa puheen ydinajatus on tullut esiin. Loppu on puheen huipennus, joka jää kuulijoiden mieleen. Puheen lopussa voi esimerkiksi katsoa tulevaan ja sanoa, mihin haluaisi juhlinnan kohdetta rohkaista.

– Puhetta ei kannata lopettaa sanomalla "ei mulla sitten muuta" tai "harmi, kun aikakin loppui". Loppu on se, jonka ihmiset muistavat, Kaisa Osola sanoo.

Vältä inside-juttuja, huomioi juhlaväki

Älä kerro liikaa inside-juttuja, jotka eivät aukene kaikille. Onnittelupuhe on sankarin lisäksi suunnattu myös muille juhlavieraille.

Puheessa on hyvä muutamalla lauseella muistaa koko juhlaväkeä. Sen voi tehdä esimerkiksi miettimällä asian, joka kaikkia yhdistää. Usein se on ihminen, jota ollaan juhlimassa.

Jos puheen kohde on esimerkiksi ystävällinen ja avulias, sen ovat todennäköisesti huomanneet muutkin. "Kaikki tässä huoneessa ovat varmaankin nähneet, että aina kun sinulta pyytää apua, sitä saa", riittää juhlaväen huomioimiseksi.

Puhu juhlan sankarista, älä itsestäsi

Juhlan päähenkilö on tuore ylioppilas, ammattiin valmistuva nuori tai vaikkapa hääpari. Puhu siis ennen kaikkea heistä tai heidän saavutuksistaan, älä itsestäsi.

Itsensä voi nostaa esiin silloin, kun kertoo, mitä on puheen kohteelta saanut, oppinut tai mitä on hänen kanssaan kokenut.

Ei haittaa, vaikka jännitys näkyy

Älä välitä, vaikka jännityksesi näkyisi. Käsien tärinä, punaiset posket tai kiivaasti hakkaava sydän kertovat kehosi vireystilasta ja siitä, että hetki on sinulle tärkeä. Eivät siitä, että epäonnistut.

– Kuulijat ovat puhujan puolella, Kaisa Osola sanoo.

Jos tulee moka tai sanat unohtuvat, hymyile ja jatka eteenpäin. Keskity sisältöön ja puheesi kohteeseen, niin jännitys helpottaa.

Säilytä oma puhetyyli, hymyile

Ennen kuin aloitat puhumisen, hengitä rauhallisesti, hymyile ja katso kuulijoihin. Näin saat vakuuttavuutta puheellesi.

Älä myöskään muuta puhettasi jäykän viralliseksi, vaan puhu tavallisella tyylilläsi. Jos normaalisti puhut täydellistä kirjakieltä, toki se silloin sopii myös onnittelupuheeseesi.

– On hämmentävää, kuinka edelleen puheita pitäessä ihmiset muuttuvat vakaviksi, ja kieli on tosi ylevää ja puhujan omaa läsnäoloa jäykistävää, Kaisa Osola sanoo.

Treenaa ainakin kerran

Muistiinpanot helpottavat usein puheen pitämistä, kunhan pidät mielessä, että muistiinpanojen käyttäminen on eri asia kuin muistiinpanoille puhuminen. Niistä voi aivan rauhassa katsoa, mitä seuraavaksi on tarkoitus sanoa. Muistiinpanot helpottavat tilannetta myös silloin, jos kesken puheen iskee täydellinen blackout.

Treenaa puhettasi etukäteen vähintään kerran. Kun pajatat puhettasi etukäteen ääneen, sanat alkavat sopia omaan suuhusi. Treeni parantaa lopputulosta selvästi.

Lue seuraavaksi