1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmasto

Raportti: Vakuutusyhtiöt eivät ota ilmastonmuutosta vakavasti – Vakuutusmaksut voivat nousta

Ilmastonmuutoksen taloudelliset riskit koskettavat juuri vakuutusyhtiöitä. Keskustele aiheesta artikkelin lopussa.

Voimakkaat tuulet katkoivat voimalinjoja muun muassa Suur-Bostonin alueella. Kuvassa katunäkymä Watertownista, Massachusettsista 2. maaliskuuta. Kuva: Greg Cooper / EPA

Vakuutusala on epäonnistunut ilmastotavoitteissa. Yhdeksän kymmenestä alan investointistrategiasta ei ole Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisia, kertoo tuore raportti AODP:ltä (siirryt toiseen palveluun), joka rankkaa isoja sijoituksia tekeviä suuryhtiöitä.

Suomesta selvityksessä mukana on Sampo Group, joka saa arvosanan D eli "sivustaseuraaja", ja sijoittuu 45:ksi 77:stä tarkastellusta yhtiöstä. Raportin mukaan se tarkoittaa sitä, että Sammolla on vain rajoittunut tieto ilmastonmuutoksen taloudellisista riskeistä.

Amerikkalaisista vakuutusyhtiöistä vain kolmella on olemassa suunnitelma, miten yhtiöiden sijoituksista tehdään vähähiilisempiä tai miten valmistaudutaan ilmastonmuutoksen riskeihin.

Muutamat eurooppalaiset yhtiöt, kuten AXA, Aviva, Allianz ja Legal & General näyttävät sen sijaan esimerkkiä ilmastoasioissa. AXA:n toimitusjohtaja Thomas Buberl onkin sanonut, että esimerkiksi neljä astetta lämmennyttä maailmaa ei pysty enää vakuuttamaan.

Rankkauksen kuusi kärkiyhtiötä on Euroopasta. Erityisesti ranskalaiset vakuutusyhtiöt ovat raportin mukaan todellisia johtajia ilmastoriskeissä. Myös brittifirmat pärjäsivät hyvin.

Tänään torstaina julkaistu katsaus laittaa 77 eri vakuutusalan yritystä järjestykseen sen mukaan, miten ne huomioivat ilmastonmuutoksen riskit toiminnassaan.

Vakuutusyhtiöt voisivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen

Maailman 80 suurimman vakuutusyhtiön varoista alle puoli prosenttia on sijoitettu vähähiilisiin sijoituksiin, jotka tarjoavat ratkaisuja ilmastonmuutokseen. Näin siitäkin huolimatta, että vakuutusala on erittäin altis ilmastonmuutoksen taloudellisille riskeille.

Raportin mukaan edes parhaimmiksi rankatut yhtiöt eivät aina käytä vaikutusvaltaansa ilmastonmuutosken ehkäisijänä, vaan jatkavat sijoittamista ilmastonmuutosta aiheuttaville aloille. Vakuutusyhtiöiden sijoittamilla rahoilla olisi kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa globaaliin ilmasto-ongelmaan.

Kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden entinen johtaja Christiana Figueres on kannustanut suursijoittajia siirtämään edes yhden prosentin varoistaan puhtaaseen teknologiaan ja uusiutuvaan energiaan, mutta valtaosa arvioiduista vakuuttajista ei ole lähelläkään sitä.

Isommat riskit vaativat isommat maksut

Vakuutusyhtiöihin kohdistuvat lisääntyvät korvausvaatimukset esimerkiksi kasvavien myrskytuhojen takia näkyvät jatkossa todennäköisesti korkeampina vakuutusmaksuina ja muina muutoksina yhtiöiden vakuutustarjonnassa, arvioidaan Suomen ympäristökeskuksen kokoamassa ilmasto-oppaassa (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan nousevat vakuutusmaksut vaikuttavat muidenkin talouden sektoreiden toimintaan.

Vakuutusyhtiöiden pääomatarve kasvaa suhteessa niiden vastuulla olevien riskien suuruuden ja niiden vaihtelevuuden kanssa. Ilmastonmuutos vaikuttaa kielteisesti kumpaankin, jolloin vakuutusyhtiöiden on kerättävä entistä enemmän pääomaa toimintansa turvaamiseksi.

Vakuutusyhtiöiden onkin todettu säännönmukaisesti nostaneen vakuutusmaksujaan voimakkaita sääilmiöitä sisältäneen vuoden jälkeen, voidakseen palauttaa maksukykynsä suurten kustannusten jälkeen.

Maksut voivat kasvaa myös muualla kuin katastrofialueella, kun jälleenvakuutusyritykset nostavat vakuutusyrityksiltä perimiään maksuja. Tuolloin myös tuhoilta välttyneet vakuutusyhtiöt joutuvat nostamaan hintojaan, mikäli ne haluavat säilyttää jälleenvakuutuksensa.