1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italian politiikka

Analyysi: Älä pelkää, Eurooppa! Italian politiikassa suuret lupaukset harvoin toteutuvat

Italian uuden populistihallituksen kova kielenkäyttö EU:ta vastaan on osa neuvottelutaktiikkaa, kirjoittaa Ylen toimittaja Petri Burtsov Roomasta.

Italian politiikka
Pohjoisen Liiton johtaja Matteo Salvini
Pohjoisen liiton johtaja Matteo Salvini on uhonnut, ettei Italia ota enää käskyjä EU:lta.Ettore Ferrari / EPA

ROOMA Tasavero, 780 euron perustulo, puolen miljoonan paperittoman siirtolaisen karkottaminen ja EU:n talouskurisääntöjen pistäminen remonttiin. Tässä vain muutama Italian uuden populistihallituksen lupauksista.

Uudistusten hinnaksi on laskettu reilusti yli sata miljardia euroa. Se huolettaa EU:n talouskuria vahtivia maita eli "pohjoisen haukkoja", kuten Suomea ja Saksaa Italiassa kutsutaan.

Erityisesti hallituspuolue Pohjoisen liiton johtaja Matteo Salvini on uhonnut, ettei Italia enää ota vastaan käskyjä Brysselistä. Ei ole ihme, että Eurooppa pidättää nyt hengitystään.

Ihan turhaan.

Italian politiikkaan kuuluvat suuret julistukset, ei tekeminen

Italian politiikkaan kuuluvat kovat, usein täysin epärealistiset lupaukset. Politiikka on tyyliltään julistuksellista – retoriikka on tekoja tärkeämpää.

Italian lehdistö repii usein mehukkaita otsikoita siitä, mitä kukin johtaja on luvannut. Sitten lupaukset alkavat kilpailla keskenään.

Media ei aina tarkastele kriittisesti sitä, miten realistisia lupaukset ovat tai miten ne on luvattu toteuttaa.

Uudistajana valtaan noussut entinen pääministeri Matteo Renzi on tästä hyvä esimerkki.

Jo "romuttaja" Renzi lupasi kuun taivaalta, mutta kuinkas kävi

Valtaan noustessaan vuonna 2014 Renzin kauteen oli ladattu suuri määrä odotuksia. Monet odotuksista olivat samankaltaisia kuin nykyistä populistihallitusta kohtaan.

Renzi tunnettiin Firenzen pormestarina, joka oli saanut lempinimen il rottamatore eli romuttaja. Renzin toivottiin puhdistavan Italian korruptoituneen ja riitaisan poliittisen järjestelmän. Hänen odotettiin uudistavan Italian julkista sektoria.

Lupaukset olivat kovia.

Entinen pääministeri Matteo Renzi.
Myös Italian entinen pääministeri Matteo Renz aloitti aikoinaan kautensa lupaamalla suuria uudistuksia.Riccardo Antimiani / EPA

Italian piti saada useiden miljardien eurojen erivapauksia Euroopan vakaussopimuksen vaatimasta budjettikurista. Veroja piti alentaa kahdeksalla miljardilla eurolla ja palkkojen nousta sadalla eurolla. Senaatilta piti ottaa lainsäädäntövalta pois.

Kuten nykyhallitus, myös Renzi lupasi pistää Brysselin ruotuun. Italia ei enää kuuntele Brysselin sanelua talouskurista ja saa apua pakolaiskriisiin, Renzi vakuutteli.

Tuntui, että Renzin myötä italialaisten itsetunto kohosi. Italialla oli dynaaminen ja nuorekas johtaja, joka esiintyi vahvasti muiden silloisten EU-johtajien Angela Merkelin, François Hollanden ja David Cameronin rinnalla.

Suuria uudistuksia ei kuitenkaan missään vaiheessa toteutettu. EU:lta ei herunut merkittävää apua pakolaiskriisiin, vain pelkkää silmänlumetta.

Renzi oli silti suosittu kansan keskuudessa. Pelkästään lupaamalla, julistamalla ja käyttämällä kovaa kieltä, hän onnistui ylläpitämään myyttiä suuresta uudistajasta.

Uusi hallitus hakee diiliä uhoamalla

Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio ja Pohjoisen liiton nokkamies Matteo Salvini ovat varmasti populistijohtajina huomanneet, miten Atlantin toisella puolella asuva diilintekijäpresidentti Donald Trump toimii.

Käyttämällä kovaa kieltä ja uhkailemalla kovilla teoilla, Trump luo neuvottelutilanteisiin ennakko-odotuksia.

Uhkaamalla Kiinaa kovilla tulleilla ja rangaistuksilla, Trump saa Kiinan tekemät myönnytykset näyttämään diplomaattiselta kompromissilta, vaikka juuri ne saattoivat olla hänen alkuperäinen tavoitteensa.

Tästä on kyse myös uuden populistihallituksen retoriikassa. Kovilla lupauksilla lyödään Brysselille luu kurkkuun heti kättelyssä.

Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio
Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maio.Angelo Carconi / EPA

Kun hallituksen takana on vielä komea vaalivoitto ja kansan enemmistön tuki, ei muu Eurooppa voi sivuuttaa tätä olankohautuksella näyttämättä ylimieliseltä ja epädemokraattiselta.

Lopulta tuloksena on todennäköisesti kompromissi, jossa EU ja Italian uusi hallitus voivat molemmat esiintyä voittajina.

Italia saa varmasti tiettyjä helpotuksia budjettikurisääntöihin kuten jo Renzin kaudella. EU voi myös tarjota Italialle lisävoimia paperittomien siirtolaisten kotouttamiseen tai pakolaisten sijoittamiseen muihin EU-maihin.

Di Maio ja Salvini voivat sitten julistaa EU:n taipuneen Italian tahtoon. Ja EU voi puolestaan huokaista helpotuksesta ja sanoa, että Italian populistit on saatu ruotuun.

Lue lisää:

Analyysi: Italian populistihallituksen rahankäyttösuunnitelmat ovat kamreerimaiden painajainen

Italian hallitusta muodostava Viiden tähden liike on "suuri tuntematon" – 5 tähdellistä syytä, miksi Eurooppa on varuillaan

Analyysi: Italian protestivaalit olivat herätys myös EU:lle – Eurooppalainen populismi sai toistaiseksi suurimman voittonsa

Lue seuraavaksi