Presidentinlinnan edustalla löyhkää viemäri –"Ei näin saisi haista missään, varsinkaan Helsingin paraatipaikalla"

Ongelman korjaaminen vaatisi viemäriverkon suurremontin. Näillä näkymin ajoittaiset hajut poistuvat vasta 2020-luvulla, kun alueelle tehdään erillisviemäröinti.

Presidentinlinna
Presidentinlinna.
Näin lähellä Presidentinlinnaa löyhkää jätevesiviemäri. Haju tuntui aurinkoisena päivänä noin kymmenen metrin säteellä kuvanottopaikasta.Ari Tuhkanen / Yle

Suomenlinnan lautan laiturin vieressä sijaitsevan haisevan viemärin ohi kulkevat kaupunkilaiset ovat lemusta ihmeissään.

– Ei näin saisi haista missään, varsinkaan täällä rannassa, joka on Helsingin paraatipaikka, sanoo Anja Sorjonen.

Helsinkiläisen Anna-Liisa Kopran mukaan haju leviää Katajanokan kupeesta myös torin Esplanadin puoleiseen päähän.

– Se on tuntunut torikahviloissakin. Ei tämä haju sovi tähän miljööseen. Asia pitäisi hoitaa kuntoon perusteellisesti, sanoo Anna-Liisa Kopra painokkaasti.

Tällä kertaa viemärin löyhkä tuntuu nenässä vain noin kymmenen metrin säteellä mereen laskevasta viemäristä. Ympäristötarkastaja Ville Hahkala Helsingin ympäristöpalveluista kuitenkin vahvistaa epäilyn siitä, että viemärin hajusta saatetaan kärsiä Kauppatorilla laajemminkin.

– Itätuulella haju leviää sinnepäin. Voi hyvinkin olla, että kahvilassa on ollut sama haju kyseessä. Se kantautuu yllättävän pitkälle, kertoo ympäristötarkastaja Hahkala.

Vihannesostoksilla torilla
YLE

Presidentinlinnan edustalla sijaitsevan viemärin hajuhaitat ovat Hahkalan mukaan tiedossa ja ne ovat kestäneet jo kymmeniä vuosia.

– Asiasta tulee yksittäisiä palautteita joka kesä, kertoo Hahkala Helsingin ympäristöpalveluista.

Presidenttiparilta ei ole Hahkalan mukaan vielä palautetta tullut, vaikka viemärin löyhkästä on jouduttu kärsimään myös linnan pihalla.

– Kuulin, että Presidentinlinnan remontissa oli pihalla oleva viemärikansi laitettu huonosti ja siitä oli tullut hajua.

Tsaarinajan viemärit eivät täytä nykypäivän vaatimuksia

Löyhkän syy ovat ympäristötarkastaja Hahkalan mukaan viemäreiden kuivat hajulukot.

– Lämmin ja poutainen sää on kuivattanut vanhat hajulukot. Ne falskaavat ja haju tulee silloin voimakkaammin, kertoo Hahkala.

Toinen syy voi Hahkalan mukaan olla Katajanokalla sijaitseva laivojen jätevesien pumppaamo. Laivojen jätevedet kulkevat puhdistamolle kyseisen paikan ohi samassa viemärissä ja matkalta voi kulkeutua hajuja kuivuneiden hajulukkojen läpi.

– Laivoista tulee tavaraa ajoittain ja viemärikansien kautta pääsee hajua silloin tällöin.

Suomenlinnan valkoinen lautta Kauppatorin rannassa.
Haiseva viemäri sijaitsee Suomenlinnan laiturin vieressä veden alla. Siitä lasketaan mereen myös pieniä määriä puhdistamattomia jätevesiä.Ari Tuhkanen / Yle

Kolmas lemun aiheuttaja voisi olla myös jätevesien niin sanottu ylivuotaminen puhdistamattomina mereen, mutta tällä kertaa löyhkä johtuu Hahkalan mukaan kuivista hajulukoista.

– Selvitin, että jätevesiä ei ole ylivuodettu mereen.

Ylivuotamista käytetään silloin, kun sataa erittäin runsaasti, eikä kaikkia samassa viemärissä kulkevia jätevesiä ja sadevesiä pystytä johtamaan jätevedenpuhdistamolle.

Mitä hajuhaitoille on tehtävissä?

Mitään nopeaa keinoa hajuhaittojen vähentämiseksi ei Hahkalan mukaan ole, mutta jotain kuitenkin voitaisiin tehdä.

– Hajulukkoja voidaan korjata, parantaa ja katsoa, että viemäreiden kannet ovat kunnossa, mutta kestävämpi ratkaisu on erillisviemäröinti, sanoo Hahkala Helsingin ympäristöpalveluista.

Erillisviemäröinti tehdään alueelle näillä näkymin 2020-luvulla. HSY jätevedenpuhdistusosastonjohtaja Mari Heinosen mukaan ennakkosuunnittelu on käynnissä.