1. yle.fi
  2. Uutiset

Entinen lääninhallituksen alue tulossa myyntiin Rovaniemellä

Rakennuskulttuuriltaan arvokasta entisen lääninhallituksen aluetta markkinoidaan jo ennakkoon Senaatti-kiinteistöjen internetsivuilla. Myydäkin alueen jo periaatteessa voi.

Senaatti-kiinteistöt
Lapin lääninhallituksen entinen toimitalo Rovaniemellä
Entisen lääninhallituksen tontilla on useita rakennuksia pääosin 1940-luvulta. Niiden suojelun taso ratkaistaan tulevassa asemakaavassa.Sauli Antikainen / Yle

Senaatti-kiinteistöt haki viime vuonna asemakaavan muutosta entiselle lääninhallituksen tontille Rovaniemellä. Rovaniemen kaupunki päätti laittaa muutoksen vireille maaliskuussa.

Nyt Senaatti-kiinteistöt markkinoi ennakkoon rakennuskulttuuriarvoiltaan merkittävää aluetta internetsivuillaan.

Vaikka lääninhallituksen aluetta vasta esitellään ostajille, ei kesken oleva kaavoitusprosessi estäisi tontin ja rakennusten varsinaista myyntiä.

Ostajan kanssa tehdyllä esisopimuksella saavutetaan usein hyviä tuloksia, sanoo kiinteistö- ja myyntiyksikön johtaja Mauri Sahi Senaatti-kiinteistöistä.

– Joillakin alueilla on ihan fiksuakin viedä kaavoitus valmiiksi ja lähteä vasta sitten myymään valmiita kaavoitettuja tontteja. Mutta tyypillisempi tapa on, että haemme kiinteistömarkkinoista ostajan meidän tarjouskilpailumme kautta. Ja teemme esisopimuksen, jossa ostajan kanssa lähdemme viemään kaavoitusta valmiiksi asti.

Sahi kertoo, että kiinteistöt valikoituvat myyntiin sen mukaan, mitkä ovat asiakkaiden tarpeet, kiinteistöjen strategisuus ja pitkän ajan käyttötarpeet.

– Tämä perustuu valtion kiinteistöstrategiaan, jossa velvoitetaan tällaiset ei-strategiset kiinteistöt luovuttamaan valtiolta pois, Mauri Sahi kertoo.

Vanhat rakennukset pääosin säilytettäisiin

Senaatti-kiinteistöt kaavailee Rovaniemellä entisen lääninhallituksen tontille sekä hotellia että asuinrakennuksia.

Lisäksi tarvetta olisi vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen muuttamiseen ravintola- ja majoituspalveluita varten.

– Rakennukset pääsääntöisesti jäävät, sinne tulee täydennysrakentamista, Rovaniemen kaupunginarkkitehti Tarja Outila sanoo.

Outilan mukaan lääninhallituksen päässä oleva vanha autotalli saattaa ainoastaan olla sellainen rakennus, jonka mahdollisesti voisi purkaa.

Asemakaavan vireilletulosta on saanut jättää mielipiteitä huhtikuun puoliväliin asti. Tarja Outilan mukaan mielipiteitä on tullut, ja hän käy ne läpi, kun kaava tulee taas työpöydälle.

– Luonnosvaihetta työstetään ja tehdään selvityksiä, tarkentaa Outila kaavoitusprosessin seuraavaa vaihetta.

Lue seuraavaksi