Saksan maahanmuuttovirastossa kuohuu – Bremenin osastolta vietiin oikeus tehdä turvapaikkapäätöksiä

Yli tuhannen ihmisen epäillään saaneen turvapaikan ilman laillisia perusteita.

Turvapaikkapäätökset
Saksan liittovaltion maahanmuuttoviraston vastaanottokeskus Berliinissä.
Saksan liittovaltion maahanmuuttoviraston vastaanottokeskus Berliinissä.Clemens Bilan / EPA

Saksan sisäministeri Horst Seehofer on vienyt maahanmuuttoviraston Bremenin-osastolta oikeuden tehdä turvapaikkapäätöksiä.

Saksalaismedioiden mukaan ainakin 1 200 ihmistä on saanut turvapaikan vuosina 2013–16 ilman laillista perustetta.

Bremenin-osaston pitkäaikainen johtaja oli Der Spiegelin (siirryt toiseen palveluun) mukaan ottanut vuosien ajan käsittelyynsä turvapaikkahakemuksia, jotka eivät olisi kuuluneet hänen toimipisteensä käsiteltäviksi.

Der Spiegel kertoo, että 1 200 turvapaikanhakijasta vain noin sata asui osaston toimialueella Bremenissä.

Sisäministeriön mukaan Bremenin-osasto on laiminlyönyt lakeja ja sisäisiä sääntöjä. Ministeriö sanoo, että toiminta on ollut tietoista ja säännöllistä.

Lähes 4 600 päätöstä käyty läpi

Liittovaltion maahanmuutto- ja pakolaisvirasto kävi läpi lähes 4 600 turvapaikkapäätöstä sisäisessä selvityksessä.

– Luottamus turvapaikkajärjestelmän laatuun ja Bremenin vastaanottokeskuksen koskemattomuuteen on horjunut vakavasti, Seehofer sanoo lausunnossa.

Seehoferin mukaan Bremenin-osaston työntekijämäärää kasvatetaan merkittävästi skandaalin seurauksena.

Tarkasteluun joutuu Bremenin lisäksi myös kymmenen muuta maahanmuuttoviraston osastoa, joiden keskimääräinen hakemusten hyväksymisosuus on tavallista suurempi. Asiasta kertoo saksalainen uutistoimisto dpa AP:n mukaan.

Kohun keskiössä viraston johtaja

Nyt Saksassa pohditaan, kuka tiesi väärinkäytöksistä, mitä ja missä vaiheessa.

Skandaalin keskiössä on Saksan maahanmuuttoviraston johtaja Jutta Cordt. Nürnbergin syyttäjänvirasto harkitsee, aloittaako se tutkinnan Cordtin toimista. Syyttäjänvirasto epäilee, että Cordtin toimisto olisi auttanut sellaisia maahanmuuttajia jäämään Saksaan, joilla ei ollut perusteita saada turvapaikkaa.

Baijerin yleisradion (siirryt toiseen palveluun) mukaan Cordt olisi ollut tietoinen väärinkäytöksistä lähes virkakautensa alusta lähtien, eli viime vuoden alkupuolelta. Vastineeksi myönteisistä päätöksistä Cordt on Der Spiegelin mukaan saanut etuuksia, kuten ilmaisia ravintolakäyntejä.

Saksalaismedioiden mukaan jo Cordtia edellinen johtaja olisi ollut tietoinen toiminnasta.

Jutussa on käytetty lähteinä Die Zeitia (siirryt toiseen palveluun), Bayrischer Rundfunkia (siirryt toiseen palveluun), Der Spiegeliä (siirryt toiseen palveluun) ja Süddeutsche Zeitungia (siirryt toiseen palveluun).

Juttua muokattu kello 18.31: Tarkennettu Seehoferin lausunnon käännöstä, maahanmuuttoviraston johtajaan kohdistuvan tutkinnan perusteita ja tietoja väärinkäytöksistä.

Lisää aiheesta muualla:

HS.fi: Saksan pakolais­politiikkaa ravistelee vakava korruptio­skandaali – virkailijan epäillään myyneen turva­paikkoja Bremenissä (siirryt toiseen palveluun)

Der Spiegel: Chronologie der Bamf-Affäre: Wer wusste was - und wann? (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP