1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asevelvollisuus

Uusi avaus: Asevelvollisuuden tilalle kansalaispalvelus, joka koskisi myös naisia – voisi välttää rahalla

Myös siviilipalvelus jäisi historiaan, jos uuteen varautumispalvelukseen siirryttäisiin. Esityksen takana on Elisabeth Rehnin ajatushautomo.

Kuva: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

Nykymuotoinen asevelvollisuus tulisi korvata kansalaispalveluksella, johon velvoitettaisiin myös naiset, ahvenanmaalaiset ja Jehovan todistajat, esitetään keskiviikkona julkaistussa selvityksessä.

Selvityksen on tehnyt Elisabeth Rehn – Bank of Ideas -ajatushautomo. Kyse on itsenäisesti toteutetusta selvityksestä, jonka pontimena on hautomon mukaan selvitystiedon puute.

Kansalaispalveluksen voisi suorittaa asepalveluksena tai uudenlaisena varautumispalveluksena, joka korvaisi siviilipalveluksen. Varautumispalveluksen suorittaja voisi valita kursseja ja harjoituksia esimerkiksi väestön- tai ympäristönsuojelusta, terveydenhuollosta tai kyberturvallisuudesta.

Kirjoittajien mukaan kansalaispalvelus tukisi nykyistä paremmin kokonaisturvallisuutta eli sitä, että yhteiskunnan elintärkeät toiminnot turvataan myös häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

– Puolustuskyky turvattaisiin kuten ennenkin, mutta entistä kyvykkäämmällä ja motivoituneemmalla joukolla, Bank of Ideas -ajatushautomon puheenjohtaja Kaisa-Maria Tölli sanoo STT:lle.

Puolustusministeri: Avaisi Pandoran lippaan

Nykyinen siviilipalvelus ei Töllin mielestä tue riittävästi yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Hänen mukaansa varautumispalvelus vastaisi paremmin uusiin turvallisuusuhkiin, kuten kyberuhkiin ja terrorismiin.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ilmoitti tuoreeltaan, että aseellinen varusmiespalvelus on myös tulevaisuudessa Suomen puolustuksen kivijalka. Hän ei pidä mahdollisena mitään järjestelmää, "joka tavalla tai toisella liudentaisi varusmiespalveluksen suorittamista".

– Pienenkin vapaaehtoisuuden elementin tuominen aseellisen varusmiespalvelun suorittamiseen avaisi Pandoran lippaan, jota ei olisi enää mahdollista sulkea. Tämä on nähty esimerkiksi Ruotsissa, hän sanoo.

Niinistö puhui selvityksen julkistamisseminaarissa Helsingissä.

Kaikille samat velvollisuudet

Selvityksen mukaan kansalaispalvelus olisi nykyistä asevelvollisuutta yhdenvertaisempi, koska kaikilla ikäluokan jäsenillä olisi samat oikeudet ja velvollisuudet. Kansalaispalvelus koskisi myös naisia, ahvenanmaalaisia ja Jehovan todistajia, jotka eivät nyt ole asevelvollisuuden piirissä.

Nykyjärjestelmässä erityisen ongelmalliseksi on osoittautunut Jehovan todistajien asema. Helmikuussa Helsingin hovioikeus katsoi, että siviilipalveluksesta kieltäytyneen henkilön tuomitseminen vankeuteen oli syrjivää kohtelua. Ratkaisun taustalla oli se, että Jehovan todistajat on erikseen lailla vapautettu ase- ja siviilipalveluksesta. Syyttäjä on hakenut asiassa valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Puolustusministeriön työryhmä arvioi parhaillaan uudelleen Jehovan todistajien asemaa ja mahdollista tarvetta lakimuutoksiin. Työryhmällä on aikaa kesäkuun loppuun. Tölli ei halua ennakoida, miten Jehovan todistajat suhtautuisivat selvityksessä esitettyyn kansalaispalvelukseen.

– Lähdimme rakentamaan sellaista mallia, että ei tarvittaisi erillisiä lakeja ja velvollisuuksia.

Osallistujat saisivat verovähennyksen

Kansalaispalveluksen suorittamiseen kannustettaisiin rahalla. Palvelukseen osallistuville annettaisiin verovähennys, jota maksettaisiin tiettyyn ikään saakka. Ne, jotka eivät osallistu palvelukseen, joutuisivat maksamaan muita enemmän veroa.

Kansalaispalvelusvelvollisuuden voisi siis käytännössä suorittaa kolmella tavalla: asepalveluksella, varautumispalveluksella tai maksamalla muita enemmän veroa.

Verovähennyksen keston ja suuruuden määrittäminen vaatisi Töllin mukaan vielä tarkempaa selvittämistä.

– Osallistumisen voisi välttää rahalla, mutta jos puolustusvoimat katsoo, että henkilö on sopiva palvelukseen, hänet voitaisiin määrätä joka tapauksessa, Tölli sanoo Ylelle.

Mallin voisi toteuttaa myös ylimääräisellä maanpuolustusverolla. Sitä maksaisivat ne, jotka eivät osallistu kansalaispalvelukseen.

Tällainen maanpuolustusvero on käytössä Sveitsissä, missä se on Töllin mukaan toiminut hyvin. Veroa maksetaan kolme prosenttia verotettavista tuloista.

Viime viikolla maanpuolustusveroa väläytti puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) Keskisuomalaisen haastattelussa.

Kansalaispalvelukseen perustuvassa mallissa totaalikieltäytyjien vankeusrangaistuksista luovuttaisiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on pitänyt totaalikieltäytyjiä mielipidevankeina.

– Katsoimme, että vankeusrangaistus ei ole enää nykypäivää, Tölli kertoo.

Keskustelu aiheesta jatkuu A-studiossa Yle TV1:ssä kello 21.05. Ohjelmassa on haastateltavana puolustusministeri Jussi Niinistö.