Kouvola listattiin yhdeksi parhaista – yrittäjät laittoivat kaupungit järjestykseen

Kouvola petrasi sijoitustaan huomattavasti yrittäjämyönteisyyttä mittaavassa Suomen Yrittäjien kyselyssä.

yrittäjyys
Kouvolan kaupunki syksyllä
Petri Niemi / Yle

Kouvolan yrittäjät ovat huomattavasti tyytyväisempiä kotikuntansa toimintaan kuin aiemmin.

Tämä selviää Suomen Yrittäjien kyselystä, jossa järjestön jäsenyritykset arvioivat kuntien elinkeinopolitiikkaa kahden vuoden välein.

Kouvola on sijoittunut neljänneksi yli 50 000 asukkaan kaupunkien sarjassa. Suomen Yrittäjien tutkimuksen tulokset julkaistiin keskiviikkona.

Kouvola on petrannut sijoitustaan reilusti, sillä kaksi vuotta sitten Kouvolan sijoitus oli yhdeksästoista ja neljä vuotta sitten kahdeskymmenes. Isoimmista kaupungeista toinen juoksuaan parantanut kaupunki on Seinäjoki. Suomessa on yhteensä 21 kaupunkia, joiden väkiluku on yli 50 000.

Yrittäjien listauksessa on silmiinpistävää, että isoimmat kaupungit loistavat poissaolollaan. Kymmenen kärjessä ei ole Helsinkiä, Vantaata, Espoota tai Tamperetta, vaikka niissä on eniten yrityksiä.

Eturyhmä tapaa joka kuukausi

Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan erityisesti viestintä ja tiedottaminen sekä hankintapolitiikka ovat parantuneet Kouvolassa.

Kouvolalainen yrittäjä Ville Helander kokee, että parin vuoden ajan pidetyistä säännöllisistä tapaamisista virkamiesjohdon ja yrittäjien kesken on ollut hyötyä.

Niin sanottu eturyhmä tapaa kerran kuukaudessa. Ryhmään kuuluu muun muassa kaupunginjohtaja, kehitysjohtaja, kehitysyhtiö Kinnon edustaja ja yrittäjäjäseniä Kouvolan alueen yrittäjäyhdistyksistä.

– Olemme saaneet hyvää vuoropuhelua aikaan kaupungin virkamieskunnan kanssa. Siellä on samanlaisia ihmisiä kuin kaikki muutkin, ihmisethän näitä töitä tekevät. Olemme päässeet eteenpäin erityisesti hankintoihin liittyen asioissa, Helander sanoo.

Nimenomaan julkisten hankintojen osalta työsarkaa myös vielä riittää.

– Se on yksi keskeinen asia, että kouvolalaiset yritykset saadaan mahdollisimman hyvin mukaan näihin julkisiin hankintoihin, koska se on suuri miljoonapotti. Tilauksia menee vielä paljon ohi eli Kouvolan ulkopuolelle, sanoo Ville Helander.

Helander pitää tärkeänä, että yhteisten tapaamisten myötä myös vuosittaisista tavoitteista on sovittu ja niiden toteutumista on myös seurattu aiempaa tarkemmin.