1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aivovauriot

Amerikkalaisdiplomaatti sai aivovamman Kiinassa – Syyksi epäillään outoja ääniä Kuuban-lähetystön tapaan

Yhdysvaltain Kiinan-suurlähetystö on kehottanut Kiinassa asuvia amerikkalaisia hakeutumaan lääkäriin, jos he saavat vastaavia oireita.

aivovauriot
Guangzhoun pilvenpiirtäjiä
Guangzhou eli Kanton sijaitsee eteläisessä Kiinassa.EPA

Yhdysvaltojen konsulaatin työntekijä Kiinan Guangzhoussa eli Kantonissa on saanut lievän aivovamman kuultuaan outoja ääniä.

Yhdysvaltojen Pekingin suurlähetystö on lähettänyt sähköpostia Kiinassa asuville amerikkalaisille ja varoittanut heitä. Ääniä kuulevia henkilöitä kehotetaan poistumaan äänten lähteen lähettyviltä ja menemään tarvittaessa lääkäriin.

Tapaus muistuttaa vastaavaa ilmiötä Kuubassa, jossa parikymmentä Yhdysvaltojen lähetystön työntekijää ja heidän perheenjäsentään sai selittämättömistä äänistä aivovaurioita muistuttavia vammoja.

Kymmenen kanadalaista kärsi myös samankaltaisista vaivoista, mutta heistä kukaan ei kertonut oudoista äänistä.

– Emme tällä haavaa pysty yhdistämään tätä Havannan tapahtumiin, mutta tutkimme kaikki vaihtoehdot, sanoi lähetystön edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Työntekijä kertoi äänistä ja paineista

Lähetystön viestissä kerrotaan, että konsulaatin työntekijä kertoi kokeneensa epämääräisiä ääniä ja paineita.

Ilmiöt alkoivat viime vuoden lopulla ja jatkuivat huhtikuuhun asti. Työntekijä palasi Yhdysvaltoihin ja sai toukokuussa diagnoosin lievästä aivovammasta.

Kuuban tapauksessa epäiltiin aluksi, että amerikkalaisia vastaan olisi käytetty jonkinlaista ääniaalloilla toimivaa asetta. Myös psykosomaattisia joukko-oireita pidettiin mahdollisena.

Uhrit kärsivät huimauksesta, päänsärystä ja kokivat vaikeuksia keskittyä. Mediatietojen perusteella liittovaltion poliisi FBI ei löytänyt todisteita sille, että käytössä olisi ollut jonkinlainen ase.

Yhdysvaltojen hallitus syytti kuitenkin tapahtumista Kuubaa ja kutsui viime vuonna kotiin yli puolet Havannan lähetystön henkilökunnasta.

Lue seuraavaksi