Hyppää sisältöön

Julia Skripal kommentoi myrkytysiskua turvapaikastaan käsin: "Toipuminen ollut hidas ja tuskainen"

Murhayrityksestä selvinnyt Skripal toivoo palaavansa kotiin vielä jonain päivänä.

Julia Skripal kuvassa 23. toukokuuta, kun hän antoi lausunnon medialle. Kuva: Dylan Martinez / AFP

Britannian Salisburyn myrkytyksestä toipuva Julia Skripal sanoo olevansa onnekas, kun selvisi murhayrityksestä hengissä.

– Toipuminen on ollut hidas ja tuskallinen, Skripal kuvailee uutistoimisto Reutersille kirjallisessa lausunnossa.

Skripal antoi Reutersille lausunnon myös kameran edessä venäjäksi mutta kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin. Hän antoi kirjallisen lausunnon englanniksi ja venäjäksi.

– Toivun päivä kerrallaan ja haluan auttaa isäni hoitamisessa, kunnes hän paranee täysin. Pitkällä tähtäimellä toivon, että voin palata kotimaahani (Venäjälle), Skripal sanoo.

Julia Skripal ja hänen isänsä, venäläinen ex-agentti Sergei Skripal myrkytettiin hermomyrkyllä Salisburyssa maaliskuun alussa. Sergei Skripal pääsi pois sairaalasta viisi päivää sitten.

Venäjä halunnut tavata Skripalin

Skripal antoi lausunnon Lontoosta paikasta, jossa Britannian poliisi tarjoaa hänelle suojelua. Britannia ja EU ovat syyttäneet iskusta Venäjää, joka on kiistänyt olevansa osallinen.

Venäjän Britannian-suurlähettiläs Aleksandr Jakovenko on toistuvasti pyytänyt saada tavata Julia Skripalin.

– Olen kiitollinen Venäjän lähetystön avuntarjouksesta. Mutta tällä hetkellä en halua käyttää tarjousta hyväksi, Skripal sanoo keskiviikon lausunnossaan.

Skripal on antanut lausuntoja medialle aiemminkin, esimerkiksi päästyään sairaalasta 11. huhtikuuta.

Poliisi löysi Julia Skripalin ja hänen isänsä tiedottomina puistonpenkiltä Salisburyssa 4. maaliskuuta. Myöhemmin selvisi, että heidät oli myrkytetty Novichok-hermomyrkyllä.

Lisää aiheesta:

.
.