Yhdysvallat perui kutsun – Kiina jää ulkopuolelle suuresta merisotaharjoituksesta

Kansainväliseen Rimpac-merisotaharjoitukseen Tyynellämerellä osallistuu kesän aikana 26 maata. Yhdysvallat on kuitenkin päättänyt, ettei Kiinan läsnäolo harjoituksessa ole suotavaa.

Etelä-Kiinan meri
USS Nimitz
Yhdysvaltalainen lentotukialus USS Nimitz Havaijin saarten lähistöllä RIMPAC 2012 sotaharjoituksissa.Ryan Maies / Yhdysvaltojen laivasto / EPA

Kiina varoittaa Yhdysvaltoja maiden keskinäisten suhteiden huononemisesta, koska Yhdysvallat on perunut Kiinalle lähettämänsä kutsun osallistua Tyynenmeren kansainväliseen merisotaharjoitukseen.

– Mielestämme Yhdysvallat teki liikkeen, joka ei ole rakentava, sanoi Kiinan ulkoministeri Wang Yi vierailullaan Washingtonissa.

– Päätös on harkitsematon eikä se lisää yhteisymmärrystä Kiinan ja Yhdysvaltojen välille.

Kiinan ulkoministeri Wang ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo keskustelivat maiden välisistä asioista Washingtonissa keskiviikkona, kun Wang teki vierailun paluumatkallaan Argentiinan G20-maiden kokouksesta.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö ilmoitti keskiviikkona, että se ei halua Kiinan osallistuvan tänä vuonna Rimpac-merisotaharjoitukseen. Kutsun perumisen taustalla on Kiinan lisääntyvä sotilaallinen läsnäolo Etelä-Kiinan merellä.

Kiina teki huhtikuun puolivälissä suurimman valtiollisen harjoituksensa Etelä-Kiinan merellä. Siihen osallistui 48 laivastotukialusta ja 76 taistelukärkeä kahden päivän aikana. Viime viikolla Kiina vei pommikoneitaan ensimmäistä kertaa kiistanalaiselle saarialueelle. Yhdysvaltojen mukaan Kiinan toiminta nostattaa jännitteitä aluekiistan kohteena olevalla Etelä-Kiinan merialueella.

Yhdysvaltain hallinto on varoittanut, että Kiinan kasvava sotilaallinen valmius voi aiheuttaa "lyhytaikaisia ​​ja pitkäaikaisia ​​seurauksia".

Kiina osallistui Yhdysvaltain johtamaan Rimpac-merisotaharjoitukseen ensimmäisen kerran vuonna 2014. Monikansalliseen harjoitukseen Tyynellämerellä osallistuu kesän aikana 26 maata.

Lähteet: AFP, Reuters