Hyppää sisältöön

Levottoman Nicaraguan kriisineuvottelut umpikujassa

Nicaraguan eläkeprotestit ovat levinneet presidentti Daniel Ortegaa vastustaviksi mielenosoituksiksi. Kymmenien ihmisten kerrotaan saaneen surmansa mellakoissa.

Nuoria mielenosoittajia Masayan kaupungissa Nicaraguassa 13. toukokuuta. Kuva: Jorge Torres / EPA

Keski-Amerikassa, Nicaraguassa kriisineuvottelut maan opposition ja hallinnon kesken ovat ajautuneet umpikujaan.

Nicaraguan roomalaiskatolisen kirkon piispat käynnistivät viikko sitten neuvottelut presidentti Ortegan hallinnon ja opposition sekä kansalaisryhmien kesken. Välittäjinä toimivan kirkon tarkoituksena oli aloittaa kansallinen vuoropuhelu yli kuukauden kestäneiden levottomuuksien lopettamiseksi, mutta keskusteluissa ei ole päästy eteenpäin.

Kardinaali Leopoldo Brenes totesi myöhään keskiviikkona, että neuvottelut on keskeytetty toistaiseksi.

– Yhteisymmärrystä ei ole saavutettu, jonka takia piispat keskeyttävät suuren ryhmän kanssa käydyn vuoropuhelun, ilmoitti kardinaali.

Samalla hän kertoi, että piispat ehdottavat keskustelujen jatkamista pienemmällä ryhmällä, johon kuuluisi kolme edustajaa jokaiselta neuvottelutaholta.

Nicaraguan mielenosoitukset alkoivat huhtikuun lopussa, kun presidentti Daniel Ortegan hallinto ehdotti eläkeuudistusta, joka olisi nostanut eläkemaksuja nostamatta eläkettä. Mielenosoitukset laajentuivat yleisesti Ortegaa vastustaviksi protesteiksi.

Interamerikkalaisen ihmisoikeuskomission IACHR:n tietojen mukaan Nicaraguan turvallisuusjoukkojen ja protestoijien välisissä yhteenotoissa on saanut surmansa jo ainakin 76 ihmistä. Lähes 900 ihmistä on loukkaantunut.

Aiheesta muualla: