KCNA: "Pohjois-Korea ei kerjää Yhdysvaltoja neuvotteluihin"

Pohjois-Korean varaulkoministeri antaa kylmää kyytiä Yhdysvaltojen varapresidentille Mike Pencelle, jonka viimeaikaisia näkemyksiä Pohjois-Korea pitää "typerinä".

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin 26. huhtikuuta Pjongjangissa. Kuva: White House / AOP

Pohjois-Koreanja Yhdysvaltojen suunnitellun tapaamisen toteutuminen on kokonaan kiinni Yhdysvalloista,sanoo Pohjois-Korean varaulkoministeri.

Pohjois-Korean varaulkoministeri Choe Son Hui kertoi maansa näkemyksistä hallinnon äänitorven,uutistoimisto KCNA:n kautta.

Choen mukaan Pohjois-Korea ei aio kerjätä Yhdysvaltoja vuoropuheluun. Pohjois-Korea ei aio myöskään ryhtyä suostuttelemaan Yhdysvaltoja jäämään keskustelupöytään, jos Yhdysvallat ei halua jäädä.

– Jos Yhdysvallat loukkaa hyväntahtoisuuttamme ja pitää kiinni laittomista ja törkeistä toimistaan, aion ehdottaa johtoamme harkitsemaan uudelleen Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen tapaamista, Choe sanoi.

Yhdysvaltojenja Pohjois-Korean tapaaminen on tarkoitus järjestää 12. kesäkuuta Singaporessa.

Pencen kommentit satuttivat

Pohjois-Korea on erityisen suivaantunut Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen tv-kanava FoxNewsille maanantaina antamasta haastattelusta (siirryt toiseen palveluun).

Pence sanoi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tekevän suuren virheen, jos hän yrittää leikitellä Yhdysvaltojen kanssa. Samalla Pence sanoi Pohjois-Korealle käyvän kuin Libyalle, ellei Kim suostu sopimukseen Singaporen tapaamisessa.

– En voi olla yllättyneempi moisesta epäkohteliaasta ja typerästä kommentista, joka syöksähti Yhdysvaltain varapresidentin suusta, Choe sanoi.

Pohjois-Korean varaulkoministeri vakuutti, ettei hänen maataan voi pakottaa neuvottelupöytään Yhdysvaltojen johdon uhkailuilla.