Hyppää sisältöön

Shanghain matkamessut nostivat Saimaan kiinalaisten kesäkohteeksi

Kiinalaiset matkanjärjestäjät aloittavat kesällä vuorokauden kestävät valmismatkat Saimaalle.

Lappenrannan satama Saimaan etelärannalla on suosittu kesäkohde Kuva: Kari Kosonen/Yle

Saimaan alueen matkailu on saamassa piristystä kiinalaisista turisteista. Jo neljä kiinalaista matkanjärjestäjää on vahvistanut aloittavansa valmismatkat Saimaalle.

Lappeenrannan ja Imatran aluetta markkinoivan GoSaimaan markkinointijohtaja Juha Sorjosen mukaan matkojen aloittamista valmistelee toistakymmentä matkanjärjestäjää.

Esimerkiksi Holiday Clubin kylpylään Lappeenrannan Rauhaan saapuu heinäkuussa kolme kiinalaisryhmää, ja useita ryhmiä on tulossa syksyllä.

Vuorokauden kestävän matkan ohjelma sisältää kylpyläyöpymisen lisäksi metsäretken, loimulohen syöntiä avotulen äärellä, veneilyä sekä saunomista savusaunassa. Saimaalta ryhmät jatkavat joko Pietariin, Porvoon kautta Helsinkiin, Lappiin tai Turun kautta Tukholmaan.

Holiday Club Saimaan hotellinjohtaja Anne Puhakainen kertoo, että heinäkuussa tulevat kiinalaisryhmät mahtuvat vielä hyvin kylpylään.

– On hyvä, että ryhmiä on tulossa myös syksyllä, koska tuolloin ei juurikaan ole liikkeellä suomalaisia lomailijoita, vaan kiinalaiset jatkavat kesäsesonkia, Puhakainen sanoo.

Syksyllä kiinalaisille tarjotaan elämysmatkailua pimenevien iltojen ja metsä ruskan ja muiden puhtaaseen luontoon liittyvien aktiviteettien kautta.

Kiinalaiset haluavat tulla ihailemaan suomalaisen luonnon ihmeitä. Kuva: Petri Vironen / Yle

Vahvasti esillä Shanghain matkamessuilla

Saimaa oli vahvasti esillä viime viikolla Shanghaissa järjestetyillä matkamessuilla ja osa nyt toteutuvista valmismatkoista sovittiin siellä. Kaikki nyt sovitut ryhmät tulevat Finnairin lennoilla Helsinki–Vantaalle. Saimaan lisäksi kiinalaisten matkaryhmiä tulee Imatralle, Savonlinnaan ja Mikkeliin.

Holiday Clubin kansainvälisestä myynnistä vastaava myyntipäällikkö Nina Fagerlund-Anttila kertoo, että Järvi-Suomen alue kiinnostaa nyt todella vahvasti kiinalaisia matkanjärjestäjiä, koska se on täysin uusi kesäkohde kiinalaisille, ja helppo lisätä osaksi Skandinavian kierrosta.

GoSaimaan markkinointijohtaja Juha Sorjonen kertoo, että Shanghain messuilla keskusteluja käytiin noin 40 matkanjärjestäjän kanssa Saimaan matkoista.

– Todella monet ovat ottamassa Saimaan alueen, sanoo Sorjonen.

Kiinalaiset matkanjärjestäjät etsivät Suomesta nyt uusia kohteita osittain siksi, että Lapissa kapasiteettia on vaikea löytää lisää.

Olavinlinna on vuosikymmeniä ollut suosittu vierailukohde Savonlinnassa. Kuva: Olavi Kietäväinen

Vähintään muutamia tuhansia matkailijoita

Toistaiseksi ei ole olemassa arviota siitä, paljonko kiinalaisia tulee ryhmämatkoilla Saimaalle, mutta jo sovittujen matkojen osalta kyse on vähintään muutamasta tuhannesta ihmisestä. Arvion tekeminen on hankalaa, koska jokainen matkanjärjestäjä sopii matkoistaan itse eikä keskitettyä varausta ole.

Osa matkanjärjestäjistä on sopinut majoituksesta suoraan hotellien kanssa, mutta monet käyttävät myös incoming-matkatoimistoja, jotka varaavat matkanjärjestäjien puolesta majoituksen ja sopivat ohjelmapalveluyrittäjien kanssa retkistä.

Kolmisen viikkoa sitten kiinalainen matkatoimisto Ctrip kertoi aloittavansa matkapakettien myynnin Järvi-Suomeen eli Saimaan ympäristöön. Sen kautta Suomeen saattaisi tulla Aasiasta tuhansia turisteja.

– Tavoitteena on saada Järvi-Suomen alueella myytyä ensimmäisen vuoden aikana 5 000 majoitusvuorokautta, kertoi Suomen matkailuimagosta maailmalla vastaavan Visit Finlandin myyntijohtaja Heli Mende Ylen haastattelussa.

Ctrip on maailman toiseksi suurin ja Kiinan suurin online-matkatoimisto.