Lohi nousee jo Simojokeen – Tornionjoelta tietoja ei vielä ole

Simojoella ensimmäiset havainnot nousulohista on tehty toukokuun puolivälissä.

lohi
Perhokalastaja Simojoella.
Perhokalastaja Ville Karsio Simojoella kesällä 2015.Riikka Rautiainen/ Yle

Lohennousu Simojokeen on alkanut tavanomaista aikaisemmin. Tähän mennessä Luonnonvarakeskuksen kaikuluotaimien (siirryt toiseen palveluun)ohi on uinut yli 80 lohta.

Ensimmäiset lohet nousivat jokeen toukokuun puolivälissä, ja myös pääjoukon odotetaan saapuvan tavanomaista aikaisemmin.

Luonnonvarakeskuksen asiantuntijan Ville Vähän mukaan lohennousu Simojokeen näyttää olevan samassa tahdissa kuin vuonna 2016, jolloin oli myös aikainen nousu.

– Ensimmäisen yön ja aamun aikana oli mennyt vain niin sanottuja talvikkolohia, mutta seuraavan vuorokauden aikana jokea ylös meni jo viisi oikeaa mereltä tulevaa nousulohta, kuvailee Ville Vähä.

Odotettavissa hyvä lohikesä

Tornionjoelta vastaavia tietoja ei vielä ole, sillä Luonnonvarakeskus sai kaikuluotaimet jokeen vasta viime tiistaina tulvan ja korkean veden vuoksi.

Aikaisempien vuosien perusteella voidaan kuitenkin olettaa, että lohennousu on alkanut myös Tornionjoella. Poikasmäärien perusteella tulevan kesän pitäisi olla varsin hyvä.

– Jos lohilla on mennyt kaikki hyvin merellä syönnösvaelluksella, jokiin on odotettavissa runsaasti nousulohia. Mitkään merkit eivät viittaa siihen, että luvassa olisi huono lohivuosi, sanoo Ville Vähä.

Tornionjoella alkaa kesällä uusi tutkimus, jossa lohia ja taimenia varustetaan radiolähettimillä. Luonnonvarakeskus ja Ruotsin maatalousyliopisto selvittävät muun muassa, miten suuret etäisyydet vaikuttavat vaellusnopeuksiin ja kalojen selviytymiseen vaelluksistaan.