Pelastusjohtajalta harvinainen vetoomus tulitöiden välttämiseksi: "Nyt on tosi kyseessä!"

Keski-Pohjanmaalla sammutetaan vielä pitkään turvepaloa. Myös turvetuotannon rajoittamista mietitään.

tulipalot
Maastoplao Stora Sandön saaressa.
Arkistokuva.LU-Pelastuslaitos

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos vetoaa harvinaisella tavalla ihmisiin ja pyytää näitä välttämään tulen sytyttämistä luonnossa paloriskin takia. Pelastuslaitos on ollut koko vuorokauden täystyöllistetty turve- ja muiden maastopalojen vuoksi.

Torstaina keskipäivällä alueella roihahti jälleen uusi maastopalo, tällä kertaa luonnonsuojelualueella Perhossa. Jo iltapäivällä pelastusyksiköt poistuivat paikalta ja Metsähallitus jäi vartioimaan kyteviä pesäkkeitä.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen pyytää välttämään tulitöitä luonnossa:

– Älkää sytyttäkö tulta, tehkö tulitöitä tai muuta kipinöintiä tai lämpöä aiheuttavia töitä paikoissa missä on palavaa luontoa ympärillä. Nyt on tosi kyseessä!!! Pukkinen kirjoittaa vetoomuksessaan.

Maasto kuivaa joka kevät, mutta nyt maastossa makaa kuivana viime vuoden kasvusto ja kosteusprosentti laskee päivisin jopa alle 30:n. Poutajakso on kestänyt jo pari viikkoa, ja sään ennustetaan jatkuvankin poutaisena.

Turvetuotannon rajoittaminenkin ollut esillä

Pelastuslaitoksella on keskusteltu turvetuotannon mahdollisesta rajoittamisesta poikkeuksellisen kuivuuden takia. Tällaiseen rajoitukseen on päädytty Etelä-Pohjanmaalla samasta syystä kymmenisen vuotta sitten.

Vapo ilmoitti torstaina keskeyttävänsä turpeennoston Keski-Pohjanmaalla kuivuuden ja suuren tulipaloriskin vuoksi. Tuotanto on keskeytyksissä toistaiseksi iltakahdeksaan.

Keskiviikkona syttyneiden turvesoiden omistajalla Alholmens Kraftilla ei ole rajoituksia turvetuotannolla kuivuuden suhteen. Tuotanto keskeytetään vain, jos tuulenpuuskat yltyvät tarpeeksi suuriksi.

On hyvä saada turvetta nostettua, mutta riskit ovat kovat

Pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen

Pukkisen mukaan tilanne on kaksijakoinen, sillä turpeen merkitys alueella on suuri sekä kansantaloudelle että lämmöntuotannossa.

– On siis hyvä saada turvetta nostettua, mutta riskit ovat kovat. Plussat ja miinukset ovat pöydässä, ja niitä arvioidaan koko ajan.

Valmiuden pitää säilyä

Pelastuslaitoksen tilanne oli keskiviikkona vaikea, kun lähtöjä tuli neljä yhtä aikaa.

Nykyiset palot vaativat jälkisammutusta pitkään, ja se syö resursseja. Seuraaviinkin pitää silti olla valmius. Aluetta ei koskaan tyhjätäkään pelastajista täysin, vaan osan pitää olla valmiina mahdollisia muita tehtäviä varten.

Kuivuuden vuoksi on myös esimerkiksi peruttu virkamatkoja. Yhteistyötä naapurien kanssa tehdään myös, mutta naapuriapuun ei voi nojata loputtomasti, sillä tarvetta pelastustoimiin voi tulla omallakin alueella, muistuttaa Pukkinen.

Juttua päivitetty 24.5. klo 11.50: lisätty tieto uudesta maastopalosta Perhossa.

Päivitetty kello 13.40: Lisätty tieto, että Vapo on keskeyttänyt turpeennoston Keski-Pohjanmaalla torstaiksi paloriskin vuoksi.

Päivitetty 16.40: Lisätty tieto, että Perhon palon vartiointia jatkaa Metsähallitus.