1. yle.fi
  2. Uutiset

Hyttyskesä on alkanut rajuna Keski-Suomessa

Kesän hyttysmäärää ei vielä voi ennustaa, mutta puutiaisia eli punkkeja on huomattavasti tavallista runsaammin.

Lyhyet
hyttysparvi
AOP

Säiden nopea lämpeneminen on saanut ötökät kuoriutumaan vauhdikkaasti.

Kesän hyttysmäärää on kuitenkin vielä mahdotonta ennustaa. Jos sää jatkuu kuivana, seuraavaksi kuoriutuvien hyttyslajien määrä jää tavallista pienemmäksi.

Jos sää pysyy lämpimänä ja kosteana, määrä kasvaa.

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden professori Jari Haimin mukaan runsaslumisen talven jälkeiset sulamisvedet ja sen sitten seurannut lämmin jakso ovat olleet hyttysille otolliset.

Edellisviikolla tehty kierros tuotti parikymmentä yksilöä, kun siinä on normaalisti muutama yksilö. Koko ajan nypitään punkkeja toisiltamme niskasta ja hiuksista.

Professori Jari Haimi

Myös puutiaisia on runsaasti.

– Nehän peilaavat edellistä kesää, koska niiden kehitys vie pitkään. Viime kesä oli sateinen: ilmeisesti silloin puutiaiset kehittyivät hyvin, koska niitä on nyt maastossa todella paljon.

Tutkijat ovat Haimin mukaan tehneet Konneveden tutkimusaseman lähimaastossa puutiaisten "inventaariota" maastossa kuljetettavan lakanan avulla.

– Edellisviikolla tehty kierros tuotti parikymmentä yksilöä, kun siinä on normaalisti muutama yksilö. Koko ajan nypitään punkkeja toisiltamme niskasta ja hiuksista.

Noin viidesosa Keski-Suomessa elävistä puutiaisista eli punkeista kantaa borrelioosibakteeria. Toista punkin levittämää tautia eli puutiaisaivokuumetta on maakunnassa havaittu äärimmäisen harvoin.

Lue seuraavaksi