Hämeen poliisi huolissaan identiteettivarkauksista

Rikosten määrä on kasvussa edelleen tänä vuonna.

identiteettivarkaus
Poliisin sormet näppäimistöllä
Yle

Identiteettivarkaudet lisääntyvät Hämeessä. Identiteettivarkaus on ollut omana itsenäisenä rikoksena voimassa syksystä 2015. Vuonna 2016 Hämeen poliisin tietoon tuli noin 170 identiteettivarkautta, mutta viime vuonna jo lähes viisi sataa. Tänä vuonna varkauksien määrän arvellaan edelleen kasvavan.

Rikokselle on luonteenomaista, että tekijä saa toisen henkilön henkilötiedot tai pankkitunnukset haltuuunsa ja tekee niillä esimerkiksi oikeudettomia tavarantilauksia. Rikoslain mukaan identiteettivarkaudesta tuomitaan se, joka erehdyttääkseen kolmatta osapuolta oikeudettomasti käyttää toisen henkilötietoja, tunnistamistietoja tai muuta vastaavaa yksilöivää tietoa. Kyse on asianomistajarikoksesta, josta voidaan tuomita sakkoa.

Poliisi tutkii tekoa vain, jos asianomistaja esittää asiassa rangaistusvaatimuksen. Teon tunnusmerkistöön kuuluu lisäksi, että teon on pitänyt aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai muuta vähäistä suurempaa haittaa sille, jota tieto koskee.

Rikoksentekijä saattaa myös esimerkiksi kirjoittaa toisen nimissä artikkeleita tai kannanottoja sosiaalisessa mediassa.

Hämeen poliisi muistuttaa, että paras tapa ehkäistä laittomuuksia on huolehtia omista henkilötiedoistaan niin ettei ulkopuolinen niitä saa. Myös tietokoneiden tietoturvasta täytyy huolehtia.