Kuivuus ja kuumuus ovat tehneet toukokuusta maastopalopainajaisen – "Kuivuus vain jatkuu ja jatkuu"

Sateen sijasta ennusteissa näkyy puuskatuulia, jotka vaikeuttaisivat entisestään mahdollisten palojen sammutusta. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

metsäpalot
metsä palaa ilmakuva
Turvesuo palaa Kaustisella.Jyri Jäntti / Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos

Toukokuu on ollut tähän mennessä melko laajalti harvinaisen poutainen, kuiva ja kuuma. Tilanne on metsäpaloriskin suhteen huono, sillä sateita ei ole näköpiirissäkään.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla kuivaa riittää niin pitkään kuin ennusteet ulottuvat eli noin kymmenen vuorokauden päähän.

– Kuivuus vain jatkuu ja jatkuu, sanoo meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta.

Alueella on sammutettu vuorokauden sisällä kolmea turvepaloa ja yhtä maastopaloa. Suurimman turvepalon sammutus jatkuu vielä pitkään. Pelastusjohtaja vetoaakin harvinaisesti ihmisiin, että nämä välttäisivät tulitöitä ja muuta tulen käsittelyä kuivassa luonnossa. Myös turvetuotannon rajoittamista tarvittaessa on harkittu.

Tähän saakka toukokuu on ollut sadepäivien määrässä maassa paikoin jopa poikkeuksellisen kuiva. Myös sademäärät ovat jääneet laajalti tavanomaista pienemmiksi, paikoin harvinaisiksi.

Keski-Pohjanmaan Halsualla sadepäiviä on ollut tähän mennessä toukokuuta neljä, kun yleensä luku on yhdeksän. Hyvinkin pieni ripsaus riittää sadepäiväksi kirjaamiseen.

Indeksi jo yli rutikuivan

Helteitä sen sijaan on ollut monin paikoin ennätyksellisesti. Toukokuu on muiden kevätkuukausien tapaan yleisestikin vuoden kuivinta aikaa, mutta tämä vuosi poikkeaa tavallisesta.

– Ilmamassat alkavat kosteutua vasta kesäkuun puolivälin jälkeen. Silloin sadekuurojen syntykin on herkemmässä.

Kun metsäpaloindeksi on 5,5 tai sitä suurempi, voidaan puhua jo hyvin kuivasta kelistä. Keski-Pohjanmaan havaintoarvo oli keskiviikkoiltana 5,6 eli yli rutikuivan ja arvo näyttää lähestyvän kuutta. Silloin syttymisriski on erittäin herkillä, sanoo meteorologi Paavo Korpela.

– Harvoin tällaisia lukemia esiintyy. Se vaatii pitkän kuivan jakson.

Indeksi on lähellä kuutta myös esimerkiksi Pirkanmaalla.

Tuulenpuuskat lisäävät vaikeusastetta

Seuraavan viikon sään ennustettavuus on Korpelan mukaan nyt hyvä, jopa tavallista parempi. Näyttää hyvin varmalta, että ainakin viikon ajan sää on poutaista ja kuumaakin.

Joissain ennusteissa näkyy sen jälkeen isompi viileneminen pohjoisesta alkaen. Sekin vaihtoehto näyttää silti melko kuivalta. Toisaalta ennusteiden epävarmuus kasvaa mitä kauemmas katsotaan.

Tuulet ovat enimmäkseen heikkoja, mutta myös puuskaista tuulta on tulossa ja iltapäivisin tuuli voi olla puuskissa navakkaakin. Se hankaloittaa mahdollisten palojen sammuttamista entisestään.