"Luulin sitä pilaksi" – suomalainen lasiyrittäjä sai elämänsä puhelun, kun häneltä tilattiin lasivati paaville

Haminalainen taidelasivalmistaja tähtää ulkomaan markkinoille.

lasitaide
Anne Takanen
Anne Takanen Pyry Sarkiola / Yle

Lasiyrittäjä Anne Takanen oli matkalla töihin, kun puhelin soi. Oli vuosi 2011, ja soittaja kertoi olevansa Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulista.

– Ajattelin heti, että tyttäreni oli ilmoittanut minut johonkin radion pilapuhelulähetykseen.

Pian kuitenkin selvisi, että kyse ei ollut pilasta, vaan hiippakunta oli tekemässä tilausta Takasen Haminassa toimivalta lasiyritykseltä.

– He halusivat tilata taidelasivadin, jossa pääosassa oli arkkienkeli Mikael. Vati oli menossa lahjaksi paavi Benedictus XVI:lle.

Kirkko halusi tilata lahjan paikalliselta taiteilijalta. Hamina kuuluu kirkon hallinnossa Mikkelin hiippakuntaan.

Arkkienkeli Mikael ja kyyhkynen

Takanen sai enkeliaihetta lukuunottamatta vapaat kädet suunnitella lasivadin ja valita esimerkiksi värisävyt.

– Suunnittelin sen niin, että joka suunnasta pöytää pystyi katsomaan lasivatia ja arkkienkeli Mikael oli vadin toisessa sivussa. Kun lautanen vähän kääntyi ja olit itse toisella puolella pöytää, niin enkeli muuttui kyyhkyseksi.

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen tapasi paavi Benedictuksen Pyhän Henrikin päivänä tammikuussa 2012 ja ojensi vadin hänelle. Matka oli osa perinteistä pyhiinvaellusta, jolla on Suomesta ollut mukana myös evankelis-luterilaisen kirkon piispa.

– Lasivadin Mikael viittaa Mikkeliin, ja kyyhkynen on puolestaan hiippakuntamme vaakunassa. Paavi Benedictus oli kohtaamisessamme jo fyysisesti aika hauras, mutta hän oli hyvin kiinnostunut vadin yksityiskohdista, piispa Seppo Häkkinen kertoo.

Vadin tehnyt Takanen sai Vatikaanista sähköpostilla kiitokset vadista ja kuvan vadin luovutushetkestä.

– Kyllä tätä voi muistella seitsemänkymppisenä keinutuolissa, että tuli tehtyä lasivati paaville.

Katolisen kirkon johtaja paavi Benedictus jätti tehtävänsä 85-vuotiaana vuonna 2013, koska hänellä ei ollut enää voimia hoitaa tehtäväänsä.

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen (kuvassa vasemmalla) ojentaa Anne Takasen tekemän taidelasivadin Paavi Benedictus XIV:lle.
Videolla Anne Takanen kertoo uskomattomasta puhelusta, joka johti lasiteoksen tekemiseen paaville.

Lasin haastavuus kiehtoo

Haminalaisella Anne Takasella on 20 vuoden kokemus taidelasiyrittäjyydestä. Tekstiilipuolen artesaaniksi kouluttautunut taitelija ei innostunut kuitenkaan kankaista, vaan kovista materiaaleista. Työtä ja haasteita hän etsi lasista.

– Lasin molekyylirakenne ja jännitteet on ymmärrettävä. Se ei taivu kuten kangas, eli muoto on tärkeä. Suunnittelussa pitää ymmärtää muoto, jonka voi myös toteuttaa.

Ensimmäisen tilaustyönsä yrittäjä teki haminalaiselle Kymen sotavammaisten hoitokodille.

– Suunnittelin kaksi noin yhdeksän neliömetrin väliseinää. Ei kukaan lähde näin hullua projektia tekemään, mutta minä lähdin.

Sevenon Oy syntyi vuonna 2005.

Kun olemme yrityksessä töissä, niin pitää aina ymmärtää, että liiketulosta täytyy tulla.

Anne Takanen

Tällä hetkellä yrityksellä on tuotteiden valmistus- ja kaiverrustila sekä myymälä Haminassa. Yritys pyörittää myös kahta myymälää Helsingissä. Verkkokaupan kautta tuotteita myydään yhdeksässä maassa.

Toiminta on kasvanut pikkuhiljaa, mutta investointitarpeita riittää.

– Tilillä pitäisi olla kyllä rahaa nykyistä enemmän, kun me rakennamme koko ajan tulevaisuutta.

Takasen tytär ja tyttären avomies työskentelevät yrityksessä. Molemmat ovat oppisopimuksen kautta opiskelleet yrittäjän ammattitutkinnon.

– Ei voi pelkästään työstää montaa tuntia jotain yksityiskohtaa. Kun olemme yrityksessä töissä, niin pitää aina ymmärtää, että liiketulosta täytyy tulla.

Sevenonin henkilökuntaa
Anne Takanen tekee töitä tyttärensä Anniina Takasen ja Anniinan avomiehen Janne Brusilan kanssa.Pyry Sarkiola / Yle

Haminan muistomerkistä lastenkirjojen hahmoihin

Käyttölasien lisäksi yritys on tehnyt tilaustöitä muun muassa yrityksille ja kunnille. Haminan kaupunki tilasi Raatihuoneen vieressä olevan Haminan rauhan muistomerkin Takasen yritykseltä. Teos painaa noin 700 kiloa.

– Se oli teknisesti haastava projekti. Teimme taidelasia, ja se kaikki sulatettiin uunissa. Sen jälkeen lasit vielä laminoitiin turvalasiin.

Oman tuotannon lisäksi yritys hakee koko ajan uusia yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi lastenkirjailija Mauri Kunnaksen luomat hahmot saattavat päätyä Haminassa tehtyjen lasien kylkiin.

Runsas vuosi sitten Sevenon hankki erikoisvalmisteisen ja tietokoneavusteisen lasinkaiverruslinjaston.

– Kun kaiverretaan aidolla timanttiterällä, niin käyttölasiin ei tule yhtään jännitettä. Lasi kestää normaalikäytön ja astianpesukoneen rasitusta.

Suunta on yhä enemmän ulkomaan markkinoille. Yritys on valittu Kaakkois-Suomen Kasvupolulle (siirryt toiseen palveluun)eli 15 kasvuhaluisen yrityksen joukkoon, joka saa valmennusta tavoitteidensa saavuttamiseen.

– Kotimaan markkinat ovat tärkeät, mutta ulos on päästävä, koska meille on paljon tuotantokykyä.

Kone kaivertaa lasiin hirveä.
Haminalaisyritys hankki runsas vuosi sitten uuden lasinkaiverruslinjaston.Pyry Sarkiola / Yle

Rohkeus kannattaa

Suomalaiseen lasiteollisuuteen ja -muotoiluun kuuluu monia tunnettuja ja vähemmän tunnettuja nimiä, joiden työt ovat luoneet käsitystä suomalaisesta lasimuotoilusta.

Vuoden 2017 taide-esine -kilpailun voittaja, lasimuotoilija Helmi Remes kertoo lasin käsityöläisten ahdingosta, jossa lasin tekijöitä ei ole enää paljon ja alan koulutuksiakin lopetetaan.

Haminan rauhan lasinen muistomerkki
Haminan kaupunki tilasi Takasen yritykseltä Haminan rauhan muistomerkin, joka seisoo keskustassa Raatihuoneen vieressä.Pyry Sarkiola / Yle

Haminalaistaiteilija myöntää, että uusien asiakkaiden hankinta vaatii paljon työtä ja omaa markkinointia.

– Pitää rohkeasti soittaa suurille tahoille ja erilaisille silmäätekeville. Vaikka minä änkyttäisin esitellessäni omaa asiaani, niin kyllä se mahdollinen asiakas poimii asian sieltä änkytyksenkin välistä. Virheitäkään ei saa pelätä, sillä ne opettavat ja niiden jälkeen on mentävä eteenpäin, sanoo yrittäjä Anne Takanen.

Yrittäjä haaveilee myös uudesta bisneksestä, joka toimisi kirjakerhon tapaan.

– Verkkokauppa, jossa myytäisiin joka kuukausi vaihtuva lasilevy ja malli kuluttajalle.

Ennen lasikerhon toteutumista yrittäjän pitää ainakin neuvotella amerikkalaisen lasilevytuottajan kanssa toimitusehdoista ja hinnoista.

Juttua muokattu klo 10.49: Korjattu paavi Benedictus XVI:ksi.